Söndags Tortelacci med eldig paprikasås

Ibland orkar man inte att kreera nya rätter och då är det bra att ha sin egen matblogg. Där man stundom kan hitta gamla klassiker. Idag blir det tortelacci med eldig paprikasås. Ikväll är pastaknyterna fyllda med Mozzarella och Serranoskinka.
 
 
Pastadegen.
100 gr vetemjöl
100 gr durumvete
2 ägg
1 äggula
lite salt
en gnutta olivolja
möjligt lite vatten
 
Låt stå i kyl i minst 1 timma för att gosa till sig
 
Serranosmeten
1 paket serranoskinka
1 mozzarella
frusen eller färsk basilika
1/2 blancherad vitlök
Ev grädde
salt
peppar
 
Klipp sönder Serranoskinkan i bitar och knaperstek i stekpanna. Låt rinna av på kökspapper. Lägg i skinkan i en mixer. Det ska bli smulor. Tillsätt mozzarellan bitvis så att det blir en jämn fördelning. Tillsätt basilika och vitlök. Om smeten nu är för tjock. tillsätt grädde till bra konsisten. Den får inte bli rinnig. Salt och peppra
 
Paprikasåsen.
3 röda paprikor
2 charlottenlökar
1,5 dl gott vitt vin, gärna med hög syra
1/2 tsk pimenton dulce. Om det inte finns 1/2 msk vanlig paprikapulver
Chili. Här beror det på vad man får tag på. Men det ska finnas hetta i såsen
salt och vitpeppar
Möjligtvis lite lime
 
Gör så här.
Grilla tre röda paprikor i ugn (250 C) så att skalet svärtas. In i plastpåse i en stund. Skala bort skalet och innanmäte. Mixa till en slät smet. Fräs charlotten i smör. När dessa blivit karameliserade. tillsätt vinet. reducera till ca 0,5 dl vin. Tillsätt den mixade paprikan. häll på chilin. Tänk på att ta det försiktigt. För starkt är inte gott!!!! Salt och peppra.såsen ska ha en viss syrlighet. det kan vara nödvändigt med lite lime. Koka försiktigt på låg/mellanvärme i ca 15 min. För att göra den extra slät mixa en sista gång så chilin inte ligger i som bitar..
 
Myntaolja.
Pepparmynta
Rapsoolja
 
Gör så här.
Du behöver en mixer blanda ihop efter eget behag. Om du gör detta ett par dagar tidigare kommer det smaka ännu bättre.
 
NU kommer det roliga.
Jag har en handvevad pastamaskin. Veva fram pastan i långa tunna degar. jag använder alltid den tunnaste i slutet.
Lägg på en liten klick lammsmet med jämna mellanrum. Pensla ägg runt lammsmeten. (Detta för att den kommande övra pastan ska klistras fast) Lägg på en pastadeg ovanför. pressa ut eventuell luft. Skär ut med något runt, fyrkantigt. Inte för mycket fri pasta. Knappt 1 cm som max.
 
Vattnet kokar och smakar som en kallsup i medelhavet. Kasta i tortelaccin. När de börjar flyta ska dessa vara klara. Men av erfarenhet. låt det gå ca 3-3 1/2 min.
 
Paprikasåsen ligger på botten av tallriken. Lägg ut tortelaccin. Häll på en liten klick myntaolja på varje tortelacci. Hyvla grovt med osthyvel lite parmesan.
 
Ja nu är det till att äta. Ska ni dricka något vin till? Rekommendation: en ung Chianti Classico. Gillar ni lite mer runda viner. En Langhe Nebbiolo. Själv föredrar jag kolsyrat vatten idag. Julfest igår...

Kommentera inlägget här :