En tre rätters, hemma hos

Det händer ibland att man bjuder in sig själv för att laga mat hos andra, vilket var fallet igår. Trevligt sällskap säger man aldrig nej till. Ett förbehåll fick jag dock, att det inte skulle vara för tung mat och helst något från havet. Jaha nu vara det bara att skapa något nytt. Vad sägs om grillade jätteräkor med en örtemulsion som förrätt. Krabbtortelacci (ravioli) och hummersås. Och en enkel zabaione med bär till efterätt.
 
 
 
 
Recept: Jätteräkor
3-4 Tigerprawns/pers
100 grbabyspenat
1/2 dl bladpersilja
1 Purjolök
1/2 vitlök
1/2 dl Basilika
Vintermix sallad
3 dl Rapsolja
Salt
Peppar
 
Gör så här:
Stek räkorna i smör tills klara. Ca 1 min på varje sida. Pillra ur stjärten och ta bort bajssträngen. Imed skal och huvud i stekpannan igen och slå på lite vatten. Koka så att det är lite lite sky kvar.
 
Örtemulsion.
Häll i spenat, persilja, basilika och vitlök i en blender. Häll rapsoljan i en fin ståle och låt det bli en fin smet. Smaka av med lite salt och peppar
 
Julienna purjolök och fritera snabbt i 180 graders olja
 
Montera med vintersallad eller liknande. Lägg upp räkorna och häll över skyn som blivit kvar i stekpannan. Häll på örtemulsionen.
 
Recept: Krabb tortelacci
Antingen egenkokt krabba eller 2 burkar krabbkött
Pastadeg: 100 gr vetemjöl, 100 gr Durum, 2 ägg + 1 äggula. lite olivolja, salt ev vatten
Bladpersilja
2 msk Citronsaft
Cayenne
Salt
Peppar
 
Gör så här: Blanda krabbköttet med finhackad persilja, lite cayenne och citronsaft. Smaka av med salt och ev peppar. Kavla ut pastadegen med en pastamaskin till det tunnaste läget. ta klicka krabbmix på pastadagen och skär ut och vik till Tortelacci. Koka pastan i ca 3-3 1/2 min.
 
Hummersås
 
2 msk smör
2 msk vetemjöl
4 dl fiskbuljong
1 dl grädde
2 msk koncentrerad hummerbuljong
2 msk cognac. Behövs ej, men ger en god smak
Cayenne
Salt
Peppar
 
Gör så här:
Smält smöret och blanda i vetemjöl så att det blandar sig väl. Häll i resten av ingredienserna och puttra i några minuter. Tänk på att den tjocknar ganska fort.
 
Häll hummersåsen i en djup tallrik och lägg ut pastan. Riv lite parmesan och finhackad persilja över
 
Recept Zabaione
6 äggulor
1 dl socker
3-4 msk Marsalavin
Bär av olika slag
 
 
Gör så här:
Ta en kastrull och häll i vatten för vattenbad. Använd en plåtskål och häll i äggulor och socker. Vispa slätt. Håll skålen över vattenbadet och vispa kontinuerligt till allt får en fin krämighet. Det gäller att se upp då det fort blir omelett av allt. Tillsätt vinet och vispa ihop allt
 
Häll lite bär i ett glas eller liknande och häll över Zabaionen.
 
Ja, så här kan man ha det en vanlig onsdag. Ska dock påpeka att jag hade förberett det mesta innan.
 
/En glad Massimo
 
 
 
 

Kommentera inlägget här :