Rimmad och marinerad öring med blancherad endive, pepparotsmajjonäs och senapssås

Här kommer årets vinnare av "The Slipsik battle". Förlagan hämtade jag från Per Thostenson från restaurang Boheme i Köpenhamn. Givetvis kan du använda lax också.
 
 
Recept: Rimmad öring
Öringar
80 % salt, 20 % socker. För rimningen. Blanda efter eget tycke
Honung
Citron
Peppar
 
 
Gör så här:
Fisken har leget i frysen i minst två dygn för att ta död på eventuella bacilusker. Filéa fisken. Ta bort skinnet och skär i lagom stora bitar. Skrovet och de tunnaste bitarna sparas för eventuell sås eller till fisksoppa. Häll salt och socker i en form. Lägg fiskbitarna och strö över resten av salt/socker blandningen. Hur lång tid ska jag rimma? I detta fall rimmade jag i 1 timme 20 minuter. Detta beror alltid på hur tjock fisken är och hur hårt man vill ha den rimmad. Skölj av i ljummet vatten. Blanda honung och citronsaft. riv ner lite cest och ett vrid på pepparkvarnen. Balansen mellan syra och sötma bestämmer du själv. Pensla på alla sidor av fisken och låt stå i minst tre timmar. Helst tre dygn med att vända på bitarna en gång per dag. Samt pensla på lite mer varje gång.
 
Recept: Pepparrotsmajjonäs
Majjonäs
Pepparrot
Salt
Peppar
 
Gör så här: Riv i pepparrot till behaglig smak. Salta och peppra om så behövs
 
Recept: Senapssås
1/2 fransk senap
0,75 dl socker
1/2-1 msk vitvinsvinäger
0,5 msk HP sås
1 1/2 - 2 dl  neutral olja
1 dl dill
 
Gör så här:
blanda i senap, socker, vinäger, HP-sås, salt och peppar. Vispa sakta ner oljan tills såsen blir tjock och blank. Häll i dillen. Låt stå och gossa 1-2 timmar innan servering. Tips. Om såsen blir för tjock tillsätt lite vatten.
 
Blanchera Endive: Lättsaltat vatten i kastrull. Häll i bladen och koka i 15 sek. In i isbad för att hålla fräschör.
 
Lägg upp på tallrik och avsluta med några droppar olivolja på endiven och ett högt vrid på pepparkvarnen.
Detta är läskigt gott.
 
/Masssimo
 

Kommentera inlägget här :