Björnbärssorbet med kanderade valnötter

Måndagar är för mig långkok. Och medans det puttrar i en sidan av köket finns det tid till annat gott. I och med att jag köpte en glassmaskin i "somras" har den gått för högtryck. Det gäller att få in den rätta känslan av hur sött det ska vara och hur syrligt allt ska vara. Det lär nog ta ett antal gånger innan man hittar den perfekta kombon. Sedan är det ju tycke och smak.
 
 
Recept:
1,5 dl ekologiskt socker
1,5-2 dl vatten
2 dl Björnbär
1/2 dl valnötter
2 msk flytande honung
1 klick smör
Grönmynta
Citronjuice
 
 
Gör så här: Koka upp vatten och socker i ett par minuter. Ta ut björnbären från frysen om du inte har färska. Häll ner i sockerlaget. Mixa med stav och sila bort kärnor. Tillsätt eventuellt lite citronjuice om så önskas. Banka valnötterna till mindre bitar. Värm stekpanna och häll på honung, smör och valnötter. Fräs på så att det blir klibbigt. Låt svalna på plastskärbräda. Häll i björnbärssmeten i glassmaskin och kör tills bra konsistens. Alternativt ställ in i frysen och veva med gaffel varje halvtimma till bra konsistens. Detta för att slippa iskristaller.
 
Och nu är det bara att njuta i sommarvärmen.
 
/Massimo
 

Kommentera inlägget här :