Fänkålsoppa med kapsejsad friterad fänkål

Mitt knep för att göra en god soppa är att låta allt dra mycket längre en vad som beskrivs i olika recept. Visserligen vill man att det ska gå snabbt vissa gånger. Men låter du ingredienserna småputtra dubbla tiden, garanterar jag att den blir bra mycket godare.  Min bas är alltid charlottenlök och vitt vin. Vinet kan man i och för sig strunta i om det känns obekvämt. Använd då istället lite citron.
 
 
Recept: 4 pers
1 fänkål, 200-250 g till soppan.
2 charlottenlökar
2 dl vitt vin. typ Riesling eller Grüner Veltliner
1 liter hönsbuljong eller kalvbuljong (ljus)
2,5 dl Grädde
1 tsk körvel, torkad
Olivolja
Frityrolja
Örtsalt
Salt
Peppar
 
Gör så här: mandolina 1 mm tjocka strimlor så att det räcker för alla. Skär resten av fänkålen 200-250 g i små bitar. Hacka charlottenlöken. Fräs både löken och fänkålen till glansig i olivolja ett par minuter. Tillsätt vinet. Låt fräsa i två minuter. Häll i buljongen och körvel. Låt puttra i minst 45-60 minuter. Den brukar vara mjuk efter ca 30 minuter. Mixa allt väl. Låt maskinen gå ett tag så att det blir riktigt fint mixat. Sila och häll tillbaks i kastrullen. Tillsätt grädden och låt puttra ytterligare 10-15 minuter. Ta en kastrull och fyll lagom med frityrolja. Värm till ca 140 grader. Häll i de mandolinade fänkålen och fritera till gyllenbrun. Ta upp med hålslev och lägg på papper. Salta lätt med örtsalt. Soppan börjar nu bli klar. Salta och krydda. Hacka fint av det gröna på fänkålen. Ser ut som dill ungefär. Ja nu är det bara att häll upp och njuta. Om du vill ha något till kan ett surdegsbröd vara jättegott.
 
Smaklig måltid
 
/Massimo
 

Kommentera inlägget här :