Jordärtkockssoppa

Som vanligt under hösten finns det hur mycket rotfrukter som helst att skörda och i veckan fick jag en rejäl påse. Ekologiskt odlade givetvis! Jordärtkockan har en liten speciell mycket insmickrande smak. Lite svårt att sätta någoot namn på det, men gott är det. Här kommer ett recept du gör i ett nafs. Och som passsar alldeles utmärkt mörka och tunga höstdagar. Igår var det iof skinande sol och livet kändes underbart. Och det passade lika bra då. Nu hade jag en skvätt vitt vin över, men det behöver man inte ha. Lite citron istället gör susen.
 
 
250 - 300 g jordärtskockor, skalade.
1/2 liter vatten
2 dl grädde 40%
1,5 grösnaksbuljongtärning, eller motsvarande i smak
1,5 dl vitt vin
1 gullök
Salt
Peppar
(Citronjuice)
Smör
Persiljaen
Gör så här: Skala jordärtskockorna och hacka dessa i mindre bitar. Hacka gullöken fint och fräs dessa i kastrull tills fin färg. Häll i vinet och reducera till ca hälften. Häll i vattnet och buljongen. Låt snabbs koka upp så att allt blandats. I med kockorna. Koka varsamt i ca 15-20 minuter. I med grädden och puttra i ca 10 minuter. MIxa allt slätt. Jag brukar ända sila så att man får en riktigt slät soppa. Salta med förstånd och peppra. Om du behöver lite mer syra. Använd lite citronjuice. Häll upp i skål. Springla lite kruspersilja. Sådärja. Nu är det klart.
 
Hoppas det ska smaka
 
/Masssimo
 
Taggar: jordärtkockssoppa, soppa;

Kommentera inlägget här :