Flammad lax

Förra veckan var jag och köpte Tommy Myllymäki´s fiskbok. Redan hans två första är fantastiska att hitta inspiration från. Lax är stapelvara i frysen och detta recept var mycket enkelt att göra. Även en måndag kan få en guldkant utan för mycket besvärl. OBS! Passa innertemperaturen i fisken... Receptet är från hans bok Fisk & Skaldjur med vissa modifikationer.
 
 
Recept:
Lax. en bit per person
2 lime, pressad juice
100 g smör
2 röda chili (beroende på styrka)
1 lime finrivet cest
Romansallad
Dill
Salt. Alt. torkad kapris i smulform
 
 
Gör så här: Sätt ugnen på 120 grader. (grundreceptet säger 150). Du får lite mer tid att hålla kollen på fisken med lägre temperatur.. Ta fram din gasbrännare och sota övre delen av laxen tills den får fin färg. Salta fisken. Alternativet som är väldigt gott, är att torrosta små kapris och sedan smula över fisken. Den får en härlig sälta med kapris touch. In i ugnen. Innertemperaturen i fisken ska vara 37 grader.
Ta fram en stekpanna och häll i limejuicen och smält ner smöret i omgångar. tillsätt limecest och chili. (grundreceptet säger grn chili, men jag tycker den röda ger lite mer färg. Var försiktiga med hettan bara). Riv Romansallad och vänd runt i såsen i en minut.
 
Nu är det bara att lägga upp. Klipp lite dill och ringla över.
Nu är det klart. Max 30 minuter tar det om man sölar.
 
/Massimo
 
 

Kommentarer :

#1: rememberthiis.blogg.se

Gott :)

skriven

Kommentera inlägget här :