Pizza

Så här i erfterhand kan man ju undra varför man aldrig lagat en pizza de senaste 15 åren. Trots att man bott i Italien i ett par år. Det är bara att inse att det kommer flera AHA upplevelser inom matvärlden. Kanske beror det på de flottiga upplevelserna man får på pizzeriorna runt hörnet. Förvisso perfekt en dag efter en kul kväll. Här kommer min pizza i alla fall. Fyllningen kan ni strunta i egentligen. Det som är det viktiga är degen. Och jag kan garantera att denna deg håller sig i kylen åtminstone två dagar. Pizzan blev kalasgod så jag ger er min fyllning i alla fall
 
 
Recept deg:
50 g jäst
2 tsk socker
1 tsk flingsalt
0,5 dl olivolja
3 dl ljummet vatten
7 dl vetemjöl (eller special)
 
Gör så här: Blanda jäst, socker, salt, olja och fingervarmt vatten (37 grader) i en degbunke. Rör i mjöl, lite i taget, tills du får en fast och elastiskt deg. Spara lite mjöl till utkavling. Jäs degen i bunken under bakduk i en halvtimme. Dela på degen för större pizza och kavla ut. Smaksätt pizzan  enligt egen smak. Grädda i 200 grader med varmluft tills fin färg.
 
Min fyllning
Chorizo (ta bort skinner och skär i tunna bitar och stek.
Mozzarella. Smula sönder i mindre bitar.
Rödlök. Mandolina så tunnt du kan.
Champinjoner. Skär i tunna bitar.
Riv basilika
 
Tips på tomatsås i all enkelhet. Ta en burk med hela plommontomater. MIxa fint. Fräs på en finhackad vitlök i olja. Häll i tomatmixen och en halv buljontärning kyckling. Puttra ihop och krydda med torkad chili och salt efter styrka och smak.
 
Nu är det bara att montera pizzan. När pizzan är färdiggräddad. Mosa lite torkad oregano över allt.
 
Bon appetito
 
 
/Massimo

Kommentera inlägget här :