Purjolök på tre vis

Det är snart dags för den årliga middagen i Skåne. Man vill ju förnya sig och det är lite brådis just nu. I år har jag tänkt att hålla med enkla och rena smaker som ledstjärna. Normalt brukar jag vilja ha ett liten proteinbit på tallriken. Det blir liksom lite mer då. Så jag tänkte gå lite Wild and Crazy. Vego-förrätt. Fantastiskt milda smaker. Tänk på att det/de översta lagret på den bakade purjolöken kan bli lite seg och hård. Men vacker för presentation. Nu skulle det varit lite Timjan på. men det hade jag inte hemma.
 
 
Recpt:
Purjolökar
Créme Fraiche
Getost
Pinjenötter alternativt Solroskärnor
Salt
Flingsalt
Peppar
Timjan
Frityrolja
Olivolja
 
Gör så här. Sätt ugnen på 250 grader. Tvätta purjolöken. Skär ett snitt i löken utan att dela den. Skär inte bort roten. Den håller ihop allt under bakning. Lägg löken på en plåt eller liknande. Sprinkla lite olivolja över.Bakningen tar ca 20 minuter. Efter 10 minuter lägg folie över så att inte löken bränns. Låt löken vila i 10 minuter efter bakningen
Innan du stoppar in löken i ugnen. Sätt på en kastrull med lättsaltat vatten. Skär av de fina delarna av den gröna stjälken (ca 10-15 cm). Häll stjälkarna  i det kokande vattnet. Blanchera i tills mjuka. Lägg i löken i en blender med ca 1/2 dl Créme Fraiche. Nu ska det hackas till slät pure. Tillsätt evenuellt mer Créme Fraiche för önskad konsistens. Salta och peppra efter behag.
I en annan kastrull värmer du upp frityrolja till 140 grader. Mandolina purjolöken/skär i fina strimlor. Fritera till gyllenbrun färg. Lägg på hushållspapper.
 
Monteringen och upplägg på tallrik får ni bestämma själva. Bilden visar ett förslag. Nu skulle det varit lite färsk timjanblad över allt. Men det får bli nästa gång.
 
 
/Mats
 
 
 
Taggar: friterad, purjolök;

Kommentera inlägget här :