Broccolisoppa

Ja, nu har jag hamnat  i soppträsket igen. Men det är höst och det är gott och värmande med med en enkel soppa. Under ett par dagar har jag verkligen gått inför att prova med olika buljonger. Samma tillagningssätt, samma råvara. Det finns antagligen inga fel, för att alla soppor blir goda. Det enda är att använder man kycklingfond blir den mustig. Jag har provat att koka broccolin i enbart lättsaltat vatten och lite grädde på slutet. Om man använder vin. Bör det vara ett syrligt vin. Och reducerat till hälften. I detta recept kan man ha i 1,5 dl och koka ner till hälften. Gott! Men har kommit fram till att grönsaker överlag behöver en liten knuff. Grönsaksbuljong it´s the shit. Helst då hemmagjord. Om man orkar. framförallt vilket gäller alla soppor och såser. Det blir godare en dag senare.
 
 
 
Recept:
ca 1 dl charlottenlök
2 medelstora vitlökar
1 Broccolihuvud
1 grönsaksbuljong
6 dl vatten
2,5 dl grädde
salt
peppar
smör
Ev. Citronsaft
 

Gör så här: Hacka charlotten och vitlök fint. Fräs på medelvärme i kastrull utan att bränna ett par minuter. Trimma broccolin och skär bort stjälkar. Häll i kastrull och låt mjukna ett par minuter. Häll i buljong och vatten. Låt puttra på låg värme i ca 15 minuter. Häll i grädden. Öka värmen lite grann. Puttra i ytterligare 15 minuter. Broccolin ska vara mjuk. MIxa sedan med stav eller i beredare. Jag brukar mixa i ca 3-5  minuter bara så att allt blir pulveriserat. Sila om behov finns. Krydda sedan efter eget behag. Lite citron kan höja smaken till oanade nivåer. (om du inte använder vin),
 
Ja sedan är det bara att fylla termos eller soppskål och njuta. Lite krutonger eller ringel av olivolja är ju inte dumt heller. Men den blir ändå godare om du låter den stå och mysa till sig i kylskåpet en dag.  Ett litet tips!
 
/Massimo

Kommentera inlägget här :