Smörstekt Havskräfta med sjögräs och havets skum

Stockholm har idag visat sin allra trista sida. Grått, grått och ännu mer grått. Det enda sättet att sätta lite färg på tillvaron är med god mat. I mitt fall i alla fall. Idag har jag experimenterat i köket och försökte hitta rena smaker. En havskräfta tycker jag man ska äta med händerna, normalt sett. Detta är 1.0 och det finns några beståndsdelar man kan förbättra. Det är inte lätt att få till skummet. ja, ja, här kommer dagens skapelse
 
 
 
Recept:
Havskräftor 1-2/person
Sjögräs. Wakame
Lax eller forellrom
Örter. Gräslök och basilika i mitt fall
Mjölk
Rapsolja
Flingsalt
Salt
Peppar
 
 
Gör så här: Plocka rumpdelen på hräftan. Ta bort bajssträngen. Ta bort klorna och lägg åt sidan. Dela resten av kräftan och lägg i medelhet stekpanna. Fräs på tills en rostdoft uppstår. Tillsätt ca 1 dl vatten och lått puttra ihop. Smaka av med lite salt och peppar. Tillsätt mjölk och värm på försiktigt. Använd lattevisp eller liknande för skum. Gör detta i absolut sista sekund
 
Värm en panna med smör. Det absolut bästa är att få tag på färska och okokta kräftor, men det är svårt. Om du använder dig av en förkokt får du vara väldigt lätt på handen. I panna och fräs i några sekunder. Vi vill inte att det ska bli segt.
 
Örterna lägger du i en mixer och tillsätter rapsolja, lite i taget. Kör tills härlig konsistens. Eventuellt krydda med salt och peppar.
 
Sjögräset finns i välsorterade affärer. Det kommer ursrunligen från Taiwan. Jag tror inte vårat svenska "sjögräs" blir speciellt gott om man tillreder det. Jag kan ha fel.
 
Ja sedan är det bara att lägga upp. En enkel rätt i sig. men som har många element att få ihop. Det smakar verkligen havet.
 
Till detta valde jag ett Österrikiskt vitt vin, Grüner Veltliner.
 
Over and out
 
 
/Massimo
 
Steinschaden Classic 2013, 4320-01. 70 kr. Lanseras 2014-12-01
 
 

Kommentera inlägget här :