Citron och örtbakad lax på Electrolux Foodtruck

Under senare år har det poppat upp en rad olika foodtrucks på Stockholms gator och säkert i andra delar av landet. Jag har alltid undrat hur det är att arbeta under minimala utrymmen och med små resurser. I förra veckan fick jag prova på det rent praktiskt. Min kompis Raymond hörde av sig och behövde en extra hand för två dagars lunch vid Waterfront konferens i Stockholm. De andra foodtrucks som var där serverade en kanske mer traditionell meny än vad vi gjorde. Bilen är utrustad med det de senaste modellerna av ångugnar och det var det vi skulle utnyttja till max. Vad sägs om Citron och ört bakad lax med röd quinoasallad och örtcrème. En lättsam maträtt bland alla hamburgare, pizzor och wraps. Förutom att man måste vara ytterst nogrann med att förbereda maten. Måste man även logistiskt komma på hur man fortast ska få ut maten. Samtidigt ska laxen inte bli torr, underkokt eller sval. Ja ni förstår att langa ut ett antal hundra rätter på en väldigt kort tid kräver planering. Nedan kommer ett recept på vad som serverades. Som vanligt han jag inte ta någon bild på maten.
Jag jobbade...
 
 
Recept:
Laxsida
Créme Fraiche
Dill
Gräslök
Citron
Lime
Russin
Röd Quinoa
Körsbärstomater
Knipplök
Röd, grön och gul paprika
Flingsalt
Peppar
 
Gör så här: Sätt din ångugn på högsta ånga. Skär portionsbitar av laxen med skinnet kvar. Se till att bitarna är relativt lika tjocka. Gör en cestblandning av lime och citron och häll över laxbitarna. Flingsalta. Och var inte blyga med saltet. Låt stå
 
Skölj quinoan. Koka den på svag värme under lock i lättsaltat vatten i 15 minuter. Slå av vattnet och låt svalna.
Dela tomaterna och tärna paprikorna i småbitar. Hacka knipplöken fint. Blanda sedan allt med quinoan när den svalnat och tillsätt en lagom dos russin.
 
Blanda créme Fraiche med grovhackad gräslök och dill. Tillsätt citron för önskad syrlighet och krydda med salt och peppar.
 
Nu är det dags för laxen att åka in i ångugnen. Efter ett par hundra laxar så behövs det ca 6-8 minuter för en laxbit att bli klar. Personligen vill jag ha en liten kärna i mitten. Max 52 grader om man har tid med temp. sticka. Tänk på att laxen fortsätter att bakas även när den tas ut. Sprinkla lite finhackad persilja och lite extra salt över. Montera med quinoasalladen. Och tillsätt önskad mängd créme.
 
En superlätt rätt som fungerar utmärkt sensomriga kvällar som dessa.
 
Lycka till
 
/Massimo

Kommentera inlägget här :