Ångad Sea bream med bräserad fänkål och brynt citronsmör

Igår onsdag var det återigen dags för Sveriges Mästerkock på TV. En kompis kom över  lite tidigare och överraskade med en mystery plastic bag. Uppdraget var att laga till något gott på Sea bream och fänkål. Två ingredienser, men valfritt från vad skafferiet hade att erbjuda. Klockan var 18.45, så jag hade en timma på mig innan programmet skulle börja. Om ändå fisken hade varit urtagen och fileead, men inte då. Turligen var jag på en matlagningskurs för två veckor sedan, vilket jag snodde en hel idéer ifrån. Tyvärr hade jag inget vitt vin hemma, annars hade det blivit en lite mer avancerad sås. Som ni kommer att märka är det väldigt få ingredienser i mitt recept.
 
Recept:
Sea bream. 1 fisk för 2 pers
1 fänkål
1 tomat
2 citroner
smör
salt
peppar
olja
 
Gör så här: Ta ur och filéa fisken. Du kommer att märka att det är en mittendel som har ben och är röd. Har säkert något namn. Skär vid det röda och sedan filéa bort skinnet. Salta och låt ligga. Ta fram en kastrull och häll på vatten. Låt koka upp ca tio minuter innan servering Jag har en Asiatisk ångkokare i bambu att ångkoka fisken med. Kostar ca 100 kr. Ångningen tar max två minuter minuter. Och tänk på att den efterbakas. Kolla och känn.
 
Skölj fänkålen och skär av stängerna. Använd en potatisskalare och putsa ytan på fänkålen. Sätt på en kastrull med salt och mycket citronsaft. Det ska smaka. Koka upp. Lägg i fänkålen och låt puttra tills mjuk. Klipp till ett ugnspapper som passar kastrullen. Täck för vattenytan. Dettta tar ca 30 minuter beroende på storleken.
 
Julienna stängerna så tunnt som möjligt eller använd en juliennemandolin. Häll i frityrolja i en kastrull och låt temperaturen komma upp till ca 140-150 grader. Fritera stängerna tills färdiga
 
Hacka det gröna luddet på fänkålen fint.
 
När fänkålen är mjuk. Kvarta fänkålen och ta ur den innersta biten. Ja du ser vilken det är. Ta fram en stekpanna och värm på smör och stek fänkålen tills den får fin  färg
 
Brynt smör. Värm smör och vispa hella tiden tills en nötig ton och färg kommer. Häll i en bunke så att du inte bränner smöret. I med valfri mängd citronjuice. Vispa hela tiden.
 
Under tiden värm vatten i en annan kastrull och skolla en tomat. Låt skollas i 30 sekunder. Lägg tomaten i isbad. Ta bort skinnet och kärnhuset. Tärna till fina små tärningar.
 
Som alltid är det viktigt att planera vad som behöver göras först. Så att allt blir klart samtidigt.
 
Ja, nu är det bara att lägga upp
 
/Massimo
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Taggar: brynt smör, friterad, fänkål, seabream, ångad;

Kommentera inlägget här :