63 ägg med treveckors gravad äggula

Det är snart påsk och mina gravade äggulor har precis legat tre veckor i salt/sockerblandningen. Lika bra att göra någonting nytt! Rödbetsgroddarna från helgens övning ville gärna vara med. Så Jag tänkte att det får bli något ipåsk inspirerat. Som vanligt är det en hel del prylar som ska med. Och har du inte gjort salladlökspulver sedan helgen tar detta några timmar extra. Förutom den gravade äggulan...  Och den picklade avokadon. Blommorna är stundens ingivelse då jag vara på en handelsträdgård och skulle köpa lite örter och Citronverbena. Men jag var lite för tidigt ute. Penséer sa dom är ätbara. Så nu vet du och jag det. Se detta recept som en inspiration för kommande kreationer.
 
 
Recept:
Ägg
Äggula
Rödbetsgroddar
Avokado
Jordärtskockor
Citroncest
Salladlökspulver
Gult chilipulver
Rökt paprikapulver
Färsk mejram
Penséer
1 dl champagnevinäger
1 dl socker
1 dl vatten
Salt
Peppar
Frityrolja
 
Gör så här: För att få ägget exakt 63 grader behöver du vatten som är det. Jag använder mig av en Sous Vide och låter den ligga i 60 minuter. För att få samma exakthet behöver man experimentera både med tid och värme om man inte har en sous vide. Knepigt.
Äggulan har jag gravat i lika delar socker och salt i tre veckor i kylskåpet. Den är stenhård och går att riva med ett rivjärn.
 
Längst under ligger syrade avokados (Man ser dom inte). Där har jag gjort ett lag på 1 dl champagnevinäger (fungerar med vitvinsvinäger), 1 dl socker och 1 dl vatten. Lös upp på svag värme. Gör tunna skivor av en mogen avokado. Lägg i 1-1-1 laget. Låt helst ligga över natten för önskad effekt. När du tar ur avokaden. Torka av den försiktigt så att du inte får med för mycket 1-1-1 lag.
 
Skala jordärtskockor. Skär tunnt i strimlor eller mandolina. Fritera i 140 graders frityrolja till gyllenbruna.
 
MItt upplägg även om inte allt syns. I botten avokado som en stjärna. gör en liten korg av rödbetsgroddar. Plocka färska blad av mejram och lägg runt om. Sprinkla jordärtkockschipsen runt om. Sprinkla citroncest i lagom mängd. Nu kommer det kladdiga. Knäcka ägget. Jag brukar låta en del vita gå bort. (Det sköter sig själv) Man vill ha ett snyggt ägg. Lägg ägget i korgen. Salta försiktigt. Sprinkla lite salladslök. Riv äggulan över ägget i lagom mängd (Det smakar som cheddar ungefär). Ett kvarts varv över med pepparkvarnen. Ytterst försiktigt med rökt paprika på toppen. Placera ut blommorna.
 
Ganska många moment. Djävligt gott och skitsvår att fotografera.
 
Lycka
 
Taggar: påsk, ägg;

Kommentera inlägget här :