Bleksellerisoppa med baconströssel och tärnad grillad paprika

Det här är en soppa jag aldrig gjort tidigare och var nära att förväxla med rotselleri i recepten på nätet. Av de recept jag hittade innehöll alla potatis. Så jag struntade helt enkelt i det och ökade på med blekselleri och purjolök. Utan att veta vad som skulle uppstå. I denna första version har jag fått koka ner allt ca 20% för att få en krämighet och inte bara "vattenkänsla". Men Sellerinsmaken slår igenom på ett fint sätt och purjon hjälper till med lite sötma och kropp. Chrunchen kommer från de friterade vitlöksbladen och och sälta från baconet. Bakom ligger paprikan och spelar dragspel och bara hänger med för helheten.
 
 
Recept:
300 g blekselleri
200 g purjolök
1/2 liten gullök
1 dl vitt vin
1 vitlöksklyfta
2 dl grädde 40%
4 dl grönsaksbuljong
bacon
grillad paprika
Citronjuice
salt
svartpeppar
 
 
Gör så här:
Hacka selleri, purjo, lök och vitlök. Låt svettas tills mjuk i kastrull med olivolja. Snåla inte med tiden låt det bli riktigt mjukt. Häll på vin och reducera till en 1/3. Häll på buljong och grädde. Lått puttra i 30-40. Kör i blender ett par minuter så att alla smaker finfördelas. Sila genom finmaskig sil. Häll i kastrull igen och reducera om så behövs. Salta, peppra och tillsätt lite citronjuice för lite syra.
 
Tärna baconet till småbitar och stek till krispighet. låt torka på pappersark. Hacka grillad paprika i småbitar. Lägg på papper. Mandolina en vitlöksklyfta i 1,3 mm tjocklek eller tunnare. fritera i i olja på 180 grader tills fin färg.
 
Montera efter eget sinne
 
Ny upplevelse för mig och annorlunda smaker från sellerin
 
/Mats
 
 

Pyttipanna med en twist

Näst efter falukorv och makaroner är nog denna rätt en av de vanligaste i vårt land. Hur enkel som helst att göra och man tar vad man har i kylskåpet. Här kommer en en enkel variant som inte kräver något recept, bara lite omtanke och val av råvaror. Jag hittade ett par skivor serrano som jag la i ugn på 120 grader och lät torka. Ta ut och låt kallna. Gör strössel av bitarna. De stelnar, så det är väldigt lätt. Råstekt potatisbitar i panna tills fin färg. In i ugn. Detta tar ca 25-30 min beroende på storlek. Skär biff i småtärningar. Salta och peppra. Dessa kräver inte många sekunder i panna, så planera din middag. När potatisen är klar. Fräs köttbitarna. Som toppen på moset struntade jag i att steka ägget. Det blev istället ett pocherat ägg. Fyll en kastrull med vatten, lite ättikssprit och salt. Det ska inte koka. Ta en sked och gör en virvel i vattnet och häll i ägget. Låt vara i ett par minuter. ca 2,5-3 min. Vid sidan istället för den eviga rödbetan tog jag syltad fänkål. En klar förbättring, tycker jag själv.
Nu är allt klart för montering. Tänk på att Serranoströsslet är ganska salt. Var försiktig med kryddning. Så här blev min middag. Smaklig spis

/Massimo
 

Hängmörad ryggbiff med råstekt potatis och spenatcremé

Det är antagligen en av tiotusental rätter som liknar denna. Men jag har knorrat till det som vanligt och frångått från ordinära såser. Jag var länge inne på att göra en grönpepparsås, men hade ingen cognac och gillar egentligen rosépeppar bättre. Om ni ska göra en pepparsås någongång. Torrosta vitpepparn och byt ut grönpepparn till rosé. I mitt tycke mycket smakrikare och mer originellt. Idag trixade jag till det med spenat istället. Det blev lite pestokänsla över det hela. Och lite mer "italienskt"
Ett råd. Att steka en en ryggbiff gör sig bäst i stora stycken, så att ni kan transchera köttet i smala skivor. Lite pillrigt att skära köttet på högkant som denna, men det ser bra ut på bild:-)
 
 
Recept:
Ryggbiff. Hängmörad eller inte
Fast potatis
blad eller babyspenat
Västerbottenost
Pinjenötter
olivolja
Skogschampinjoner
inlagd rödlök
salt
Flingsalt
Svartpeppar
 
Gör så här:
Ta ut köttet och låt bli rumsvarmt. Beräkna ca 150 g per pers i kött. Ta fram din Skeppshultspanna med räfflor som du fick i flyttahemifrån present. (jag fick en). Sätt ugnen på 180 g. Se till att skepphultaren är riktigt varm på spisen. Smör och olja. Salta och peppra biffen. Stek till fin yta. ca 3 min på varje sida. In i ugn på plåt. Jag föredrar 57 grader och låter den vila under folie i ca 10 min. Det är upp till dig vad du gillar. Använd termometer. Tranchera köttet i 3-5 mm tjcka skivor.
Råstekt potatis är inte svårt. Stek i stekpanna med smör och kryddning till fin färg. Sila av fettet och in i ugn ca 25-30 min på 220 grader.
 
Spenatcremé
Ja detta var en ny variant. Smörstek spenaten med några vitlöksklyftor. Häll av och pressa ur vätska. In i mixer och tillsätt lite västerbottenost och ej rostade pinjenötter. Häll på olivolja så att det blir en cremig konsisten. Lite salt och peppar. Det är ingen pesto, men snarlik.
 
Champinjonerna klarar ni själva och den inlagda rödlöken har varit med ett antal gånger.
 
Montering. Ja, så här blev mitt resultat
 
Smaklig spis
 
/Massimo