Vildsvinsgryta

I helgen var det vinprovning med en av mina vinprovarklubbar. Finum Vinum. Vi har hållt på i c 5 år. I och med att en av deltagarna bor i Spanien, bad han mig att göra maten. Dagen till ära var det Italien som tema. Vilket passar mig utmärkt. Det fick bli Burrata, vildsvinsgryta och panna cotta. Ganska klassiska rätter. Dock i ett väldigt spartanskt kök. Jag fick ta med med en induktionsplatta för att kunna slutföra maten.
Här nedan kommer receptet på vildsvinsgrytan och de viner som provades.
 
Skogschampinjoner förbereds till grytan. Inga bilder pågrytan då det ser ungefär likadant ut, som en gryta.
 
Recept:

2 kg putsad vildsvin (Grytbitar. Helst större gör enklare putsning)
5 msk vetemjöl
1 flaska rött vin. (torrt och ej för ekat)
8 dl vatten
3 st morot stor
3 st vitlök klyfta
2 pkt bacon
350 g schalottenlök
400 g skogschampinjoner eller karljohan som grunden är (själv tycker jag att det blir för "slemmigt")
16 st kryddpepparkorn hela
6 st lagerblad
3 tsk torkad timjan
2 dl soltorkade tomater strimlade
4 msk koncentrerad viltfond
4 msk tomatpuré
2 tsk salt (Salta efter egen smak)

Gör så här:

Putsa köttet och skär det i 3-4 cm stora bitar. ( i mitt fall putsar jag, så att man slipper brosk, senor och hinnor. Räkna med att 20-30 procent försvinner då vildsvinet är en seg rackare) Dela svampen i halvor. Stek kött för en fin malliardyta. Fräs svampen i en torr panna i ca 15 min på medelhög värme Pudra över vetemjöl, rör om så mjölet fördelar sig. Häll i en större kastrull med köttet

Tillsätt vin, buljong, vatten så att det täcker. Koka upp och rör om ofta. När det börjar koka, sänk värmen så det sjuder. Puttra i ca 1-1,5 timme. Eller när köttet börjar kännas tillagat

Tillsätt soltorkade tomater, kryddpeppar, lagerblad, timjan och tomatpure. Puttra ytterligare 20 minuter.

Här stoppar jag och låter allt gotta sig i kylen eller liknande tills nästa dag. Inget måste, men påverkar smaken positivt.

Skär baconet i 2-3 cm stora bitar (om man inte vill ha bacon kan man alltid tillföra essens av smoked BBQ, hacka vitlöken. Puttra i ytterligare 30 -45 minuter.

Skiva moroten i 1 cm stora skivor. Skala och dela löken på tvären. Häll i moroten. Efter 20 minuter löken. Puttra vidare tills moroten har lite crunsch och löken fortfarande har form. Brukar ta ca 45 min -1 timma. Tänk på att värmen gör så att morot och lök fortsätter "bakas".

Tänk på att moroten och löken beter sig olika gång från gång.

När ni är nöjda med kött och alla konsistenser. Salta efter behag. Servera med valfritt tillbehör.

 
 
 
Taggar: vildsvinsgryta, vin, vinprovning;

Kommentarer :

#1: Lovisa

Så gott med svamp! : D

skriven
#2: Hanna Karlsson

Så gott det låter!

Svar: Tackar :)
il massimo

skriven
#3: Marie Bergman

Oj vad många goda viner :)

skriven
#4: Jessica Högberg

men vilken härlig kväll, varken mat eller vin hade ratats av mej;)

Svar: :)
il massimo

skriven
#5: Angelica

Men ååh, så gott! Måste prova nån gång :)

skriven
#6: Tessie - Fotograf

Wow! Vilken kväll, härliga bilder. Det ser otroligt inbjudande ut. :)

Svar: Tackar. det var en kväll sent att glömma :)
il massimo

skriven
#7: Evelina Blomkvist

Maten såg väldigt god ut. Älskar svamp

skriven
#8: fia

Oj vilka viner! Det ser otroligt proffsigt och välsmakande ut. Vilket vin föll bäst i smaken?

mvh
Fia

skriven

Kommentera inlägget här :