Jordärtkockssoppa

Som vanligt under hösten finns det hur mycket rotfrukter som helst att skörda och i veckan fick jag en rejäl påse. Ekologiskt odlade givetvis! Jordärtkockan har en liten speciell mycket insmickrande smak. Lite svårt att sätta någoot namn på det, men gott är det. Här kommer ett recept du gör i ett nafs. Och som passsar alldeles utmärkt mörka och tunga höstdagar. Igår var det iof skinande sol och livet kändes underbart. Och det passade lika bra då. Nu hade jag en skvätt vitt vin över, men det behöver man inte ha. Lite citron istället gör susen.
 
 
250 - 300 g jordärtskockor, skalade.
1/2 liter vatten
2 dl grädde 40%
1,5 grösnaksbuljongtärning, eller motsvarande i smak
1,5 dl vitt vin
1 gullök
Salt
Peppar
(Citronjuice)
Smör
Persiljaen
Gör så här: Skala jordärtskockorna och hacka dessa i mindre bitar. Hacka gullöken fint och fräs dessa i kastrull tills fin färg. Häll i vinet och reducera till ca hälften. Häll i vattnet och buljongen. Låt snabbs koka upp så att allt blandats. I med kockorna. Koka varsamt i ca 15-20 minuter. I med grädden och puttra i ca 10 minuter. MIxa allt slätt. Jag brukar ända sila så att man får en riktigt slät soppa. Salta med förstånd och peppra. Om du behöver lite mer syra. Använd lite citronjuice. Häll upp i skål. Springla lite kruspersilja. Sådärja. Nu är det klart.
 
Hoppas det ska smaka
 
/Masssimo
 
Taggar: jordärtkockssoppa, soppa;

Zucchinipasta med rostade pumpafrön, soltorkad tomat och manchego

Många av de rätter jag komponerar kan tenderas att vara ganska mastiga och en kompis sa till mig varför jag inte gör lite lättare rätter ibland. Under dagen har jag gått och tänkt på något som påminner om past, men som ärndå är LÄTT. Sagt som gjort, fram med mandolinen.
 
 
Recept:
Zucchini
Pumpafrön
Soltorkade tomater
Manchego (ost)
Olivolja
Vitlök
Citronsaft
Basilika
Salt
Peppar
 
Gör så här: Mandolina zucchinin i ca tre mmillimeter tjocka stänger (julienne). Undvik kärndelen då den vattnar en hel del. Lägg i bunke och salt lite lätt för att dra ur vatten. Hacka soltorkade tomater i små bitar. Rosta pumpakärnorna i lite olivolja på medelvärme. Hyvla med hyvel ost. Du kan givetvis använda vilken ost som helt.
 
När zucchinin legat i ca 20 minuter. Häll av vattnet. Värm en stekpanna medelvarm och häll i olivolja och samtidigt hacka lite vitlök som får dra i oljan. Vitlöken får inte brännas. Ta bort vitlöken när du känner doftten av vitlök i oljan. Häll i zucchinin och stek i 1-2 minuter. Salta lite och peppra. Det viktiga är att zucchinin har spänst och tänk på att den fortsätter kokas då den är varm. Så ta gärna av den lite för tidigt. Häll i bunke och strössla basilika och vänd runt. Möjligen lite citronsaft om man vill ha lite syra.
 
Ja nu är det bara att lägga upp. Kan även rekommendera denna zucchini till kötträtter. Skippa dock pumpakärnorna.
 
Lycka till
 
/Massimo
 

Sesamfrö/sechuanpeppar halstrad tonfisk med en ljummen zucchinisallad på en variromanescosåsant av romanescosåsspegel

Trot om du vill. Jag väntar på att köttfärssåsen ska bli klar. Jag gör ett storkok en gång i månaden och den tar runt 6 timmar. Nu hade jag en färs ktonfisk i kylskåpet och den ville gärna bli omhändertagen. Så vad gör man. Det är bara att börja kreera. I present fick jag ett presentkort på Cordon Bleu och det blev en skopa man kan göra bollar.. Det är äpplen som du ser i lite suddig form.
 
Recept:
Färsk tonfisk
Zucchini
Rostad paprika
Vitlök
Rödvinsvinäger
Olivolja
Kruspersilja
Sesamfrö
Sechuanpeppar
Korianderfrö
Svartpepparfrö
Flingsalt
Salt
Peppar.
 
Gör så här: Blanda i en skål. Sesamfrön (mest), sechuanpeppar, korianderfrö (minst) och svartpeppar. Värm på en stekpanna torrt och rosta allt. Du känner när dofterna börjar frigöras. Tänk på att inte bränna allt. Lägg sedan ner i mortel och finfördela. Låt stå.
 
Ta en rostad paprika. Mixa den. Tillsätt lite vitlök (försiktigt) och rödvinsvinäger (ännu mer försiktig). Sila igenom sil och krydda med salt och lite peppar. Eventuellt lite mer syrlighet om så behövs.
 
Julienna zucchinin i fina stavar. Här kan du själv välja hur litet man vill ha det. Om du har en mandolin är detta gjort på en minut. Lägg i bunke och strö på lite salt. Låt stå i ca 20 minuter. (häll bort vätska). Sätt ugnen på 50 grader och ställ in salladen. Innan servering ringla på lite oliolja och ett ryck med pepparkvarnen.
 
Nu har jag en skopa som kan göra fina bollar av äpple och dylikt. Men här är det bara din fantasi som sätter stopp.
 
Sätt nu stekpannan på medlehög/hög värme. Skär ut en fin bit av tonfisken. ca 1 cm. Rulla kanderna i sesam/sechuan krosset. Halstra tonfisken så att den får en jämn vit del på kanterna.
 
Innan har du lagt upp tallrikarna och gjort en spegel av såsen. Lagt ut äppelbitarna och en kruspersilja bredvid varje. Vira med en gaffel som om du skulle äta spagetti med zucchinisalladen. Lägg på Tonfisken ståendes på kanten.
 
Hur gott som helst.
 
/Massimo
Taggar: romanescosås, sechuan, secuanpeppar, tonfisk;