Rödlöksmarmelad

Grytorna kokar, köket ser mer eller mindre ut som ett bombnedslag. På lördag ska jag presentera och traktera 15 gäster på en 8-rättersmiddag med två vinprovningar någonstans mitt i. Ja, jag håller fortfarande på att tänka ut körschemat. Och en sak som har slagit mig är att. Det är en en himla massa moment att få ihop en rätt. Då kan ni tänka er Åtta! Men jag har det under kontroll. Rödvinssåsen puttrar på sedan lunchtid och crème ninonen myser och smakar till sig i kastrullen. Det är ju lätt att gå och köpa en marmelad till ostarna vilka ofta är väldigt goda. Jag har själv en försmak på rödlöksmarmelad. Syra, sötma och litet krunch. Brilliant kombo med ostar och ett sött vin. Här kommer mitt recept, enkelt som det är. Och väldigt billig att göra, om man har ingredienserna.
 
 
Recept:
4 normalstora rödlökar
1/2 dl rödvin
1/2 dl flytande honung
1/2 dl socker
Smör.
 
Gör så här: Skär rödlöken i tunna skivor. 3-5 mm. Fräs försiktigt i kastrull tills mjuka. Tillsätt resten av ingredienserna. Låt puttra i ca 20-30 minuter. Om du vill ha högre sötma. Tillsätt mer honung.
 
Passar alldeles utmärkt till ostar. Marmeladen har både syrlighet och sötma mot eventuellt salta ostar.
 
Lycka till
 
/Massimo
 
 
Taggar: marmelad, rödlöksmarmelad;

Gravad Älgfilé

Ny vecka och nya experiment på älgkött. Tänk om man hade en riktig rök. Då skulle det bli riktigt häftigt. Jag tror iof att grannarna skulle klaga. Så jag får hålla mig till en enkel gravning. Det finns säkert en massa recept, men jag tycker att detta blir riktigt bra. Man ska dock veta att det är lite salt. Men det kan man ju tvätta bort med lite ljummet vatten.
 
 
Recept:
 
1 kg älgfilé, innanlår eller biff. Fungerar med älg, hjort och rådjur
1/2 dl salt
3/4 dl socker
1,5 msk svartpeppar grovt malen
1 msk enbär grovt krossad
1 msk konjak (eller rom som jag använde)
1 msk matolja eller rapsolja
 
Gör så här: Blanda alla ingredienser väl i en kopp eller mortel. Putsa köttet. Lägg köttet och kryddlandningen i en påse och se till att alla delar av köttet får del av blandningen. Knyt ihop påsen men gör plats för vätskan. Lägg i bunke och in i kylskåpet. Vänd 2-3 ggr/dag. Efter ca 2 dygn är det klart. Du kan nu torka bort kryddblandningen. Men även med lite ljummet vatten få bort lite mer.
 
Lycka till
 
/Massimo
 
Taggar: file, gravad, älg;

Tjälknöl

I förra veckan fick jag ett antal älgstekar av min jägarkompis. Han är dessutom vegetarian. Lucky me! I och med att stekarna inte är uppmärkta med vilken del av djuret det är. Är det väldigt svårt att veta hur slutresultatet blir. En av mina äldsta kompisar kommer från Skellefteå och har under åren bjudit på tjälknöl vid olika tillfällen. Receptet sägs vara 60 år gammalt. Och då kan det ju inte gå fel. Den skulle nämligen vara inne i ugn 18 timmar. 1 timme per hekto. Och egentligen blev det inte fel, men kanske lite väl genomstekt/torrt enligt mig själv. Men å andra sidan brukar man ha mycket sås och potatisgratäng vilket minimerar torrhetskänslan. Min nådde 72 grader. Under tiden som steken gottade sig i ugnen fick jag massor med förslag. Och den temperatur jag ska gå efter nästa gång och vilken jag baserar min tillagning/recept på är Monica, Ubbes och Pär (kompisar). Håll till godo!
 
Recept:
1 Älgstek
 
Lag
2 liter vatten
1,5 dl salt
1/2 dl socker
15 krossade svartpepparkorn
2 smulade lagerblad
10 mortlade enbär
15 rosmarin barr (eller vad det heter)
 
Gör så här: Sätt ugnen på 75 grader. Ta ut köttstycket ur frysen och direkt på plåt i nedre delen av ugnen. Nu kommer det att ta ca 7-10 timmar. Enligt mina vänner som gör tjärknöl ganska ofta. Är den perfekta innertemperaturen 56-60 grader. Ni bestämmer själva. Min stek kom som sagt upp till 72 grader. Om jag hade kollat kanske den inte behövt 18 timmar utan mindre. Och därför upplevs torrare. Jag ska göra ett nytt försök nästa vecka
 
Under tiden gör ni lagen. Och tid finns ju. Koka upp ett par minuter så att allt blandar sig. Låt svalna.
När steken nått den önskade temperaturen. Lägg den i en fryspåse och häll på lagen. Fyll så att den täcker köttet. Låt stå i 7-8 timmar i kylskåp. Torka av köttet. Och voila. Nu är det bara att skiva upp i fina skivor. Har du en skärmaskin går det lätt som en plätt.
 
Om en stund kommer en kompis som även han är från norrland. Vi får se om man får godkänt?
 
Nästa stek ska jag grava. VIlket kommer som blog om ett par dagar.
 
/Massimo
 
Taggar: tjälknöl;