Tore Wretmans köttbullar

En kompis till mig skrev en köttbullebok för ett tag sedan. En köttbullenörd minst sagt. Nu till juletider är dessa små tingestar ett givet inslag på matbordet hos mig. För några år sedan gjorde Niklas mat Tores köttbullar på TV. Och det är det receptet jag delar med mig. Kolla in köttbullebloggen både på facebook och nätet som min kompis har.
 
/God Jul önska Massimo
 
 
 
 
 
 
Recept:
100 g fläskfärs mald två gånger
200 g nötfärs mald två gånger
 
100 g kalvfärs mald två gånger
gul lök
1 dl grovt rivet vitt färskt bröd
2 dl grädde
ägg
1 nypa(or) salt
1 nypa(or) vitpeppar
 
 
Ta bort kanterna från vitt färskt bröd. Riv brödet på den grova delen av ett rivjärn. Lägg det rivna brödet i en skål och slå på grädde. Finhacka löken. Stek lätt i en klick smör och olja. Blanda all färs noga. Använd gärna händerna, det går fortare då. Tillsätt det rivna brödet och grädde, den stekta löken och ett okokt ägg. Salta och peppra. Rör om till färsen känns fast. Rulla färsen tills köttbullarna stora som pingisbollar. Stek i rejält med smör. 

Låt stå och dra en stund.

Saffransbiscotti

Ja det lackar mot jul och verkstaden "köket" rullar för fullt. När jag bodde i Toscana var biscotti ett stående inslag till kaffet eller Vinsanton. Saffran kan man ha till mycket och här kommer ett recept på biscottis som man kan variera med choklad eller annat som man tycker är gott.
 
 
Recept:
150 g mandlar, skollade
75 g normal saltat smör
3 dl strösocker
3 ägg
1 pkt saffran à 0,5 g
7 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
 
Gör så här:

Sätt ugnen på 175°. Hacka mandel grovt. Rör smör, socker och saffran poröst. Rör ner äggen ett ägg i taget. Blanda samman vetemjöl, bakpulver, vaniljsocker och mandel och rör ner det i smeten tills allt är blandat. Låt stå i ca 30 minuter. Rulla till två längder  på mjölad bänk som är lika långa som en plåt. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Baka längderna i nedre delen av ugnen ca 40 min.

Ta ut plåten. Sänk värmen till 100°C. Låt längderna svalna lite och skär dem sedan i långa, sneda bitar. Lägg tillbaka dem på plåten med snittytan uppåt och torka dem i ugnen i ca 45-60 min eller tills de är torra.

Ja nu är det bara att frossa

 

/Massimo

Julig frozen cheesecake

Det finns ett tidigare recept på denna cheesecake, men då traditionellt med philadelphiaost. Jag byte sonika ut denna mot mascarponeost och vispade grädden lite hårdare än  vanligt. Sedan adderade jag juligheten. Givetvis kan man smaksätta hur man vill. Personligen tyckte jag den blev kalasgod, men får nog ut och springa av mig dessa kalorier imorgon.
 
 
 
Recept:
4 ekologiska ägg
1 1/2 dl strösocker
Skal av 1 1/2 apelsin
1 msk apelsinjuice
1/2 msk riven ingefära
200 g Mascarponeost
4 dl vispgrädde
200 g pepparkakorkex
75 gr smör
1/2 tsk kanel
 
Gör så här
Sätt ugnen på 180 grader. Krossa kexen i mixer, fint. Häll i kanelen. Och blanda. Smält smöret. Häll i 150 gr kex i smöret och platta ut allt i en löstagbarform (jag använder en form som är 16 cm. För att jag vill få höjd. Standard är 24-26 cm). Gör bara en botten inga kanter. Grädda i ca 10 min eller tills gyllenbrun.
Separera äggulorna från vitorna (utan att det kommer någon äggula i vitorna).
Vispa äggulor, strösocker, apelsinkal, apelsinjuice och riven ingefära poröst i en bunke och rör ner mascarponeosten. Vispa grädden fluffig och vänd ner den i smeten.
Vispa vitorna till ett hårt skum och vänd försiktigt ner dem i smeten.
Frys smeten i 3–4 timmar, så att den är lättfryst vid servering.
Garnera toppen med resten av pepparkakskrosset och gärna lite bär
Spola utsidan av formen med varmt vatten så lossnar cheesecaken lätt.
 
Lite juligt känns det nog
 
/Masssimo