Burrata och olivoljestekta sparrisknoppar

Nog har alla köpt mozzarella någon gång. Tyvärr får man oftast en liten gummiboll till konsistens och smak  och som även är ganska dyr. Buffelmozarella är den mest smakrika och det finns även Burrata där man man strimlar mozzarella och tillsätter grädde och gör en påse. När man delar den ska det helst rinna ut. Då är den färsk. Jag har en god vän, Roberto från Apulien som importerar dessa läckerheter. Men idag fick jag nöja mig med en konkurrents burrata. Jättegod, men inte purfärsk. Har ni aldrig provat detta. Gör det. Ett mozzarella minne för livet. Och ni köper inte gummibollen efter detta.
 
 
 
Recept:
1 Burrata per person
Sparris
Olivolja
Balsamicocremé
Olivolja
Flinsalt
Svartpeppar
 
Gör så här:
Skär knopparna av grön sparris. Släng inte stjälken, använd till soppa eller annat. Stek på medelhög värme med olivolja ett par minuter. Det ska fortfarande vara bitmotstånd. Salta och peppra.
 
Montera Burratan och lägg sparrisknopparna runt. Ringla lite olivolja och balsamicocremé. Strö lite flingsalt och peppar.
 
Fantastisk god förrätt. Tillbehören väljer du efter säsong. Men tänk på att Burratan är huvudpersonen.
Nu ska jag förbereda lite sparrissoppa på resten. Sparrisen är offseason. Men en sista soppa måste jag ha.
 
Arrivederci
 
/Massimo

Smörstekt makrill med varma grönsaker och pepparrotmajonäs

Har under dagen inhandlat alla styckdelar till den traditionella hamburgaren på midsommarkvällen. Av erfarenhet blir det mycket kött under helgen och sill, gillar jag ju inte. Här är min kompesation för sillen. Vid disken sa dom att den var färsk. Måste tro dem då man fick rensa den själv. Normalt är rökt makrill med olika kryddningar min smakpreferens och erfarenhet. Här kommer dagens övning.
 
 
Makrill filéad
Zucchini
Champinjoner
Körsbärstomater
Pinjenötter
Vitlök
Citron
Vetemjöl
Salt
Svartpeppar
 
Gör så här: Köp filéade makrillar eller gör det sjäv. Torka av filéerna och kläm lite citronsaft över. Salt och peppra. Vänd filéerna i vetemjöl (enkelpanering). Stek i gjutjärnspanna på medelhög/hög värme på köttsidan tills fisken fått fin färg. Ca 2-3 min. Vänd till skinnsidan och fräs vidare i ca 2 minuter. Ta av från värme, men låt fisken vara kvar i eftervärmen i pannan.
Skiva champinjoner i skivor och smörstek med en vitlöksklyfta. Häll av och låt smöret rinna av. Mandolina 2mm tjocka zucchini remsor. Stek i smör tills mjuka men ändå med motstånd. Dela tomaterna och stek tills du är nöjd. De skall inte vara stekta till mos. Rosta pinjenötter.
 
Antingen gör du egen majonäs eller köpt. Riv ner önskad mängd pepparrot. Tänk på att det är fisken som är huvudpersonen, så inte för mycket pepparrot.
 
Ja sen är det bara att hugga in.
 
/Massimo
 

Kanelpannacotta på en Rabarberspegel

Nu var det dags igen. Bland Årstakolonilotter har jag en gammal granne som gav bort lite rabarber härrom dagen. Och var sugen på att att testa ett par nya silikonformar. Normalt brukar pannacotta vara en ganska tung dessert, men jag tyckte jag fick till det med fräsch syrlig rabarber smak. Gör dock inte som jag och använd för djupa formar. Ett helvete att få ut dom. Därav den oestetiska formen.
 
 
Recept:
 
700 g Rabarber
0,7 liter vatten
1 dl strösocker
1,5 tsk färskriven ingerfära
1 msk citronsaft
ev fruktsocker
 
Gör så här:
Rensa rabarbern och kapa i lagom stora bitar. Häll i alla ingredienser i en kastrull. Koka till mjukt. Kör i en blender ett par minuter. Sila genom sil. Om du vill ha mer sötma tillsätt fruktsocker. Ställ in i kylen
 
Pannacotta
 
8 dl grädde
2 dl mjölk
2 dl socker
1 påse kanelstänger
4 Ggelatinblad
 
Gör så här:
Lägg gelatinbladen i vatten ett par minuter. Blanda alla övriga i en kastrull. Låt sjuda upp. Låt stå 15 minuter. Krama ur gelatinbladen och blanda med resten. Häll i blandningen i formar eller glas. Låt stå i minst 3 timmar i kylen.
 
Sedan kan man garnera med något grönt. Jag gjorde en choklad någonting istället
 
Tjolahopp nu var det klart
 
/Massimo