Lite söndagsnöje från året som gått

 

Chokladcannoli med chokladmousse och hallonsorbetströssel

Det måste vara en första gång för allt. Även liksom för denna rätt. Jag har under hösten provat att göra cylindrar av choklad, vilket inte är det lättaste. Tyvärr skulle det vara hallonsorbet, men det blev sorbetströssel istället. Ja man upptäcker alltid något nytt. Eller så var receptet på sorbeten inte det bästa. Håll i er här kommer det.
 
Cylinder:
Ta en OH-film remsa och klipp till bra format och pensla på smält choklad efter eget tycke. Tejpa ihop och in i frys.
 
Chokladmousse:
50 gr smör
150 gr choklad
2 st äggulor
2 dl vispgrädde
1 st äggvita
2 msk florsocker
 
Gör så här:
Smält smöret i en liten panna: Ta av från värmen, lägg i chokladen och rör om tills chokladen smält. Rör i äggulorna en i taget.
 
Vispa grädden lätt
 
Vispa äggvitan till hårt skum, tillsätt sockret under vispning.
 
Blanda choklad och ägguleblandningen med grädden. Vänd ner den vispade äggvitan.
 
Spruta ner moussen i chokladcylindern och in i kylskåpet. Spruta ner resten i småglas och njut vid alla tillfällen.
 
Sorbet: Fungerade dock inte som jag ville
2,5 dl Hallon
1,5 dl vatten
1 msk socker
1,5 äggvita
1-1 1/2msk socker.
 
Gör så här: så får du sorbetströssel
Koka ihop hallon, socker och vatten.  Mixa fint och in i frys i 30 min. Vispa äggvita hårt och i med socker. Vänd ner i hallonsmeten. Glöm bort att veva runt så att det inte bildas iskristaller. Det var väl här jag missade. Lägg upp efter eget behag.
 
Gott var det i alla fall. Nästa gång hallonglass istället :-)

Vuxenbullar med potatispuré med en touch av västerbottenost och fejkad brunsås

Som vanligt tar jag vad kylskåpet har att erbjuda. För ett par veckor sedan gjorde vi korv. Då bland annat Salsiccia. Så varför inte skapa något unikt för det som är bland det vanligaste vi kan finna på matborden. Fast med en twist givetvis.
 
 
I och med att detta är freehand idag får ni helt enkelt läsa och köra  på egen känsla.
Köp några Salsiccia och ta bort skinnet och rulla till lagom stora köttbullar. Stek på medelvärme tills klara.
 
Potatispurén är gjord på mjölig potatis. Koka potatisen med skal till klart. Skala och pressa. Riv i Västebottenost tills du är nöjd. Tillsätt mjölk. Riv i muskotnöt. Salt och peppra. Avsluta med smör så att du får en fin konsistens.
 
Fejkade brunsåsen.
1,5 dl mjölk
1,5 dl grädde
3-4 msk Dijonsenap
1-1 1/2 tsk senapskorn malda
lite torkad chili
salt
peppar
Colorit
 
Häll ner allt i en kastrull koka försiktigt i ca 5 min. ta av från platta. Låt kallna lite. Såsen tjockar ihop sig. tillsätt Colorit eller alt lite mushroom soy för att få rätt färg som en brunsås.
 
Inlagt fänkål
Gör ett 1-2-3 lag
1 dl ättikssprit
2 dl socker
3 dl vatten
 
Koka ihop allt och låt svalna. Detta bör man göra ett par dagar innan. mandolina fänkål och häll ned i spadet. Smackar underbart och förhöjjer salsiccians grundsmaker.
 
Snabb semi-Dryade tomater.
Sätt ugnen på 200 grader. Dela på plommontomater salta och oregano. In i ugnen i ca 30 min.
 
Nu har ni fått ihop allt. Enkelt eller hur. Men det smakar helt annorlunda. Det är det som är skoj