Äta myror?

Nja inte riktigt sant. Men skulle kunna vara, i den kurs som gick av stapeln förra veckan, "Skörda vilt". Vilken tur med vädret också! Under en halvdag  med restaurangakademien och Lisen Sundgren som kursledare sprang vi ut med "kånken ryggor" och plastpåsar i högsta hugg, för att skörda i skogens skafferi. Harsyra och maskrosor kan man, men det finns så mycket mer. En fantastisk rolig grupp med riktiga kockar och matentusiaster. Sedan blev det fria händer i Akademiens kök. Och de rätter som skapades där. :) Inga speciella recept utan ett fritt sinne med vad som plockats och en fantastisk laganda. 
 
Vissa innefattas av Allemansrätten och får inte plockas utan markägares tillstånd. Bra att veta!
 
 
- Det här är en löktrav! Passar utmärkt till majonäs. Lite sent på säsongen så bladen är lite beska, men blommorna är fantastiskt goda. Barn från någon skolutflykt som passerade, trodde inte vi var riktigt kloka.
 
Älgört.
 
Som vanligt när man ute på okänd mark, blir det korvstoppning. Men vi han med bla Våtarv, älgört, nässlor, rallarros, maskrosblad, löktrav, almfrukt, miskmadra, kirskål och den där under bänken som jag inte kommer ihåg. den blev dekoration på vitsparrisen längre ner.
 
 
Givetvis är det svårt att skapa unika rätter med bara dessa växter,
 
Lite hjälp fick vi med bla sparris, broccoli, rotfrukter, endives och mycket annat.
 
 
Det här är ingredienserna till den halstrade gösen plus lite till. Vad sägs om granskottssmör penslat på Gösen?
 
 
Som lite snacks gjorde alla grupper varsin pizza. Vår hade "en salig blandning av skogens växter pesto", zucchini, och vitsparris. Garnerat med lite harsyra och det gula? vad hette det nu då?
 
 
Vår pizza, längst ner i bilden.
 
Man äter ju inte bara med magen utan även ögonen. Friterad nässleblad som en del i det visuella.
 
 
Den klassiska nässelsoppan med lite kirskål som utfyllnad och rundning.
 
 
Endiveblad med skogens pesto och friterad någonting, maskrosblommor och harsyra.
 
Smörpocherad vitsparris med den vi hittade under en bänk och hägg blommor.
 
Färskpotatis/nässelcremé med rostade hasselnötter och Kalixrom. Almfrukt och harsyra som bling.
 
 
Halstrad gös penslad med granskottssmörsås. Tunt hyvlad grönsparris med lättkryddad skogenspesto och sötpotatispuré. Sen snodde vi lite Kalixrom som blev över bara för att blinga till lite. Och det friterade nässelbladet.
 
Ca 20 personer med olika erfarenhet inom matlagning blev en mycket lyckad dag. Proppmätt,? Ja!!!
 
Givetvis måste man avsluta en sådan lunchmiddag med en dessert. Ingefärakokt rabarber med färskost/miskmadra glass. Solrosfrönknäcke och en rabarbergranité. Almfrukt o harsyra som bling.
 
 
Jag kan varmt rekommendera att googla eller köpa någon bok om skogens växter om man vill veta mer. Antingen köper ni Lisens bok eller går in på skogsskafferiet.se tex. Har man med lite kaffe och trevligt sällskap blir det en rolig upptäcksfärd. Regnar det kan man alltid stanna inne och läsa framför en brasa.
 
Om ni skulle vara det minsta osäker, är det bättre att låta växten vara än att eventuellt riskera att bli förgiftad.
 
Ha det bra från skogsmulle Massimo
 

I sparrisens tecken

För två veckor sedan var det dags igen för sparris hos Lisa Elmqvist i Östermalmshallarna i Stockholm. Hallarna som har flyttat ut till torget för ett par år under renoveringen av det gamla huset. i år var det bara drygt 200 kilo sparris att skala. Och då pratar jag bara om vitsparrisen. Uppläget hos Lisa är lite annorlunda mot den traditionella avsmakningsmenyn. Här bygger Norbert in Sparrisen i befintliga rätter på ett mycket finurligt sätt.
 
 
 
Norbert Lang
 
Första gången jag kokar något som skall bli bla hummercloulis
 
Den där för... sparrisen. Man är ganska trött på den efter ett antal kilo.
 
Givetvis måste det finnas garnering. Både vit och grön sparris
 
Som en extra grej. Smördegshus till paradrätten
 
 
Först sotar man en purlolök helt svart. Och gör bulver av det. Sedan i med lite fisklim. Sedan är det bara att packa ihop i en burk och frysa ner det. För att sedan kunna göra fina skivor av Pilgrimssmusslor. Rätten kommer senare.
 
 
 
Babymorötter. Ett perfekt verkty är Scotch Britch för att tvätta bort det översta skallagret. Hur många hundra tvättade jag?
 
 
Pilgrimsmusselcarpaccio
 
 
Köket är inte det största och det var åtta kockar där den dagen.
 
Vitsparris Knackisch med hummer och hummercloulis och lite grönsparris bling.
 
Laxtartar med en spicy vinegrette och sparrisbling.
 
Chokladkaka med sparrisglass och rabarbercoulis och jordgubbar.
 
En sk "låda" med med fisk och lite bling. Kommer ej ihåg allt den innehöll.
 
 
Den berömda ramslökshollandaisen till något gott.
 
Ytterligare en bild på en sk "låda"
 
Service!!!
 
Slut för denna gång. Nästa blogg blir ute i skogen. Skörda vilt heter en kurs jag gått på Restaurangakademien
 
Arrivederci
 
/Massimo

Kroppkakor

Jag har inget svar på varför jag gjorde kroppkakor ikväll. Det kändes bara helt rätt. Under ett par sommar arbetade jag på Gute vingård i köket. Kerstin som ledde gänget, hade ett fantastiskt recept. Tyvärr är detta inte hennes, men detta är ack så gott. Normalt brukar man förknippa kroppkakan med Småland och Öland. Jag har fått lära mig är att Öland har grädde med. Hmmmm... För mig är kroppkakan som en gnocchi med fläsk inuti. Och givetvis har man fått uppleva kroppkakan under skoltiden med mindre förtjusning. Här kommer ett recept som faktiskt känns lätt. Har prövat med både vin och öl till. Men mjölk är godast. Högst personligt givetvis.
 
 
 
Recept:
 
700 g fast potatis
1 dl potatismjöl
3-4 äggulor. (beroende på hur stora de är)
50 g skirat smör
1 tsk salt
400 g rimmat sidfläsk. Eller Panchetta som jag använde
1 stor lök
1,5 tsk mortlad kryddpeppar
1 tsk vitpeppar
lingon
brynt smör
 
 
Gör så här: Skala potatisen och koka den färdig. Pressa och blanda in potatismjöl, äggula, smör och kryddor. Låt stå i minst 30 minuter.
Hacka sidfläsket och löken. Stek till knaperstekt separat. Häll av all överflödigt fett. Mortla kryddpepparn och  vitpepparn. Krydda efter eget behag
Gör bollar som en större golfboll/mindre tennisboll. Gör ett hål i mitten för att lägga ner fläsket. Slut om. Puttra upp i en stor kastrull lättsaltat. Häll ner kroppkakorna och låt sjuda i 5-7 minuter. När dom flyter själva är de klara. Men kör en minut till. (Egen erfarenhet). Låt kakorna svalna till rumsptemperatur. Sätt på en stekpanna med smör. Stek gyllenbrynt.
 
Om du behöver så bryn lite smör. Lingen är obligatoriska.
 
Lycka tilll. Det är super gott
 
/Massimo