Friterade äpplen med saffransglass

Idag har det snöat i Stockholm. Och det går inte att undgå en liten, liten känsla av kommande jul. Klassiskt är det lussebullar, äpplen med kanel, mandelmassa och an rad andra godsaker. Varför inte bygga ihop allt i en rätt. Här kommer lite inspiration för kommande festmåltider.
 
 
Recept.
Äpplen. Jag använde svenska Aroma
Mandelmassa
Kanel
Mjöl
Panco
1 ägg
Frityrolja
1 dl socker
3 msk citronsaft
1 l Vatten
 
Glass.
5 dl röd mjölk
5 dl grädde 40%
2 dl socker
7 äggulor
ca 0,5 g saffran. 1 paket
 
 
Gör så här: Skala äpplena och kärna ur. Dela äpplet i 8 bitar. Koka upp 1 liter vatten med socker och citronsaft. Ställ av och lägg i äpplebitarna. Låt dra i ca 5 minuter. Dom ska fortfarande ha en kärna i mitten. Ta ur och torka äppelbitarna. Med fördel tar du ut en bit mandelmassa ett par timmar innan som jag. Eller rättare sagt glömde så att den torkar. Mal mandelmassan och blanda med mjöl och lite kanel. Vispa ett ägg och krossa/mortla pancobröd. panera äpplet med först mjölet sedan ägg och sist panco.
Frityroljan ska hålla minst 150 grader. Alla säger att den ska vara 180, men har kommit fram till att det ofta bränner sönder paneringen, vilket inte är gott. Fritera till fin, gyllenbrun färg. Lägg på papper för att torka.
 
Glassen
Blanda, mjölk, grädde, socker och äggulor. Värm upp till 82 grader. Häll i saffran. Tänk på att saffran kan bli väldigt mäktig i smaken. Häll i efter tycke och smak. Låt svalna i kyl i ca 1 timme. Häll i glassmaskin och låt köra klart. Alternativt i bunke och in i frysen. Om så är det viktigt att vispa runt de första 2-3 timmarna varje halvtimme innan glassen sätter sig och man slipper iskristallerna.
 
Ja nu är det bara att montera och njuta. Tänk på att servera de friterade äpplena så fort som möjligt. annars blir dom mjuka
 
 
/Massimo
Taggar: dessert, efterrätt, friterade äpplen, saffransglass;

Kommentarer :

#1: Jag är inte dum i huvudet! Jag har Aspergers syndrom!

mumms

skriven

Kommentera inlägget här :