Palmsöndagen i Sant´Antimo, Montalcino

Det är inte bara ägg och middagar under påsken. I Italien firar man palmsöndagen eller kanske olivkvistsöndagen vore ett rättare ord. Vid det gamla klostret Sant Antimo strax utanför byn Montalcino, valfärdas människor från hela landet. Klostret är en viktig knutpunkt för alla pilgrimer i deras färd. image11
Klostret från 1200-talet drivs av portugisiska munkar. image12
Om du gillar Gregoriansk mässa. Är det en upplevelse. Först lite andlig spis och sedan...image13
...lite mat och ett gott glas vin. Hos mina vänner Marina och Fabio på restaurant Ferraiole tillika enkelt agristurismo kan du njuta av säsongens primörer och något lokalt vin. Jag kan rekommendera Fabios "eget" kostar drygt 10€ flaskan.
Det var här jag upptäckte Italien och hit har jag åkt tillbaks i nästan tio år. För maximal upplevelse kom under maj månad eller under skördetid då det är en fantastisk utsikt.image14
Vägen hit.
Åk mot Sant´Antimo. Istället för att åka höger mot klostret. Fortsätt vägen till vänster ungefär 1,5 km på grusvägen. Du hittar Ferraiole på höger sida med skyltar. Hälsa gärna från mig.

Fuori Piazza, Greve in Chianti

image10

För er som besöker min lilla hemby Greve in Chianti. Måste du besöka den lilla restaurangen Fuori Piazza. Stället drivs av Monica (dottern) och Giovanni (pappa), Francesca (mammam) dykaer oftast bara upp på söndagarna då det är familjemiddag. Roberto finns oftast i restaurangen och numera gift med Monica.

Om du vill uppleva mycket matglädje i Toscansk stil är detta stället att gå på. Om dom har Sfurmantino ai Raddichhio (rödkålssufflé) prova den och du är fast.

Stället säljer även viner från Toscana, då Monica arbetar med vinförsäljning på dagarna. Garanterat bra priser och hög kvalitet.

Massimo blir vinbonde i Val D´Aosta

Trots att Toscana har vunnit mitt hjärta är det något speciellt att skåda mot Monte Bianco (Mont Blanc) och samtidigt äta färska fikon. Förra året gjorde jag en rundtur vid skördetid i Toscana, Piemonte och Val D´Aosta. Nu för några dagar sedan skulle åka skidor i Cormayeuer och enbart vara på semester kunde jag ändå inte låte bli att åka förbi Europas högst belägna vinproducent. Cave du VIn Blanc. Och oenologen Gianluca. Givetvis skulle vi gå igenom hela rangen av viner och tillsammans med Andrea Costa från Crotta di Vegneron. OOOOOjjj. Efter en mycket lång lunch och alla dessa underbara viner, visar Gianluca ett litet vinfält som ligger vid byn Arvier. Jag har varit där tidigare, men det jag inte visste vara att jag skulle bli erbjuden att hyra 0,5 hektar i trettio år. För att göra mitt eget vin. Il Massimo. Ett sådant erbjudande och ynnest går bara inte att säga nej till.
Fråga mig inte hur vinet kommer att vara. Det får förbli en hemlighet de närmaste två åren.

Här följer två bilder från "mitt" vinfält. Den första skörden som är registrerad på detta fält är 1312.
image8
Gianluca från Cave du vin Blanc
image9
Precis i mitten av bilden där det smalnar av vid floden ligger mitt kommande projekt. Bilden är tagen i oktober 2007

Under vinmässan Vinordic kommer Gianluca upp på besök. För dig som vill öva på Italienskan är detta ett ypperligt tillfälle. Han kan tyvärr inte mycket engelska. Du kommer i alla fall få möjlighet att prova på viner från detta område.