Vinordic 2008 är över

Nog för att det är jobbigt att prova viner och samtidigt hålla skärpan. ProWein och Vinitaly är två mycket krävande mässor, men som ger mycket erfarenhet. Särskilt om man är ute efter att hitta nya skattgömmor. Det är andra gången jag ställer ut på Vinordic och min kompis och samarbetspartner, Lauri Pappinen från gute Vingård. Vi kallar våran monter för quick and dirty. Det ser inte mycket ut för världen, men vi är här för att sälja viner och inte imponera med superhäftiga montrar.

image27
Här är en av våra konkurrenter någon gång i framtiden. Spendrups.

För att göra våran monter så intressant som möjligt hade vi ett par producenter uppflugna. Dels roligare för den som provar och en kunskapsbank som är svår att slå.

image28
Jag själv, Andrea Besslich, Gianluca Telloli, Lauri Pappinen, Fransceska och Volker Maier.
Tyvärr har vi inte så många viner på SB så vi koncentrerade oss givetvis på Restauranter och Grossister.
Killen på bilden bakom är min gamla kompis Gabbri från Sardinien. Det han inte kan om hantera och kultivera vinstockar är inte värt att veta.

På denna mässa ställde vi ut följande producenter:
Cave du Vin Blanc - Val D´Aosta
La Crotta di Vegneron - Val D´Aosta
Valle D´enfer - Val D´Aosta
Michell Vallet - Val D´Aosta
Cascina Ballarin - Piemonte
Ca del Baio - Piemonte
La Marediana - Piemonte
Tenuta di Riseccoli - Toscana
Siro Pacenti - Toscana
IL Feuduccio - Abruzzerna
Schloss Reinhartshausen - Rheingau
Weingut Maier - Baden
Beauchamp - Champagne
Peterson - U.S.A
Gute Vingård - Gotland
Facile Punsch och Trosa Punsch - Sverige
Kvarnholmen - Egen produtkion


image29

Har fortfarande inte lärt mig hur man vänder dessa bilder. I alla fall en lång rad med godsaker.
image30

Alla samlade igen. Mannen bredvid är Joakim som är chefsblandare för Facile Punsch och Trosa Punsch.

Man vet inte när nästa rapportering kommer.
På agendan står dock.
Vinmässa i London i maj samt ett besök i Pienmonte och Val D´Aosta.
Under Juni står mitt Toscana på tur.

På återseende

Massimo

Vinitaly 2008! Vilka viner

Våren har kommit till Italien. Verona bjöd på vårväder med 20 grader och sol. Men det fick inte jag se mycket av. Tre dagar med intensivt spottande och gurglande. Men vilka viner det finns.

Ska du besöka Vinitaly är min rekommendation att försöka gå de två första dagarna. Det är mycket lugnare och du får en möjlighet att prata med producenterna. Lördagen och söndagen. Ja då känns det som om halva italien är på besök.
image22
För många är Val d Aosta skidåkning och Mont Blanc. Men här finns det viner som förtjänar internationellt erkännande. Druvor som Fumin, Cornalin, Petit Rouge och Rayon della Salle gör det iof inte lättare. De röda vinerna är relativt lätta med en bra syra. De vita knastertorra. Eller vad sägs om Chambave-Muscat. Man tror att den ska vara söt, men avlutas av en mur av torrhet och bra syra.

Michel Vallet (till höger) en av mina vänner från dalen. Han tillhör en liten grupp "EXTREME" tillverkare. Michel tillverkar sitt vin i källaren, mitt i byn La Sarre som ligger några kilometer från Aosta. På bilden ha vi precis provat Djablo, hans topp vin.

image23
Andrea Costa från Crotta di Vegneron och Gianluca Telloli från Cave du Vin Blanc är två mycket hängivna oenologer från Val d `Aosta. Dessa två kommer att vara mina mentorer i vår egen produktion från området.

Under Vinordic kommer Gianluca att finnas i monter C10:56, 23-24 april.

image24
Familjen Grasso med pappa Giulio i mitten. Familjen driver Ca del Baio som på mycket kort tid har nått kultstatus bland Barbaresco producenter. Vinerna ligger på en mellanklass nivå.

Under mässan presenterades bland annat "Puro" en reserva. Produktionen är ca 1.300 flaskor. Vad priset kommer bli, vågar jag inte ränka på.

image25
Stackars Giorgio från Cascina Ballarin får tyvärr vara på sniskan.

Från denna gård producerar man tre olika nivåer av Barolo. Tre Ciabot, Bussia och Bricco Rocca. Samt en mycket speciell Late Harvest. "Ultimi Grappoli". Denna produceras endast i 700-750 flaskor, men är fantastisk.

image26

Benoit och Simone från Tenuta di Riseccoli.

Gården är familjeägd och producerar Chianti Classico. Druvblandingen är inte traditionell då de resterande 15% är en blandning av Cabernet Sauvignon och Merlot. Vinerna har en mycket lång livslängd och behöver oftast ett par år i flaska. Deras supertoscanare "Saeculum" 2004 är precis buteljerad och visar på en mycket bra årgång. 2001 som säljs i Sverige är fortfarande ung, men visar vilken toppkvalitet detta vin har. Kan sparas 10 år till.

När jag räknade igenom hur många viner jag har provat under dessa dagar stannar siffran på 203 viner. Inte undra på att man har träningsverk i munnen. Många viner var mycket bra, men en hel del håller inte kvaliteten.

Nästa rapport kommer från Vinordic om två veckor