Vinitaly 2008! Vilka viner

Våren har kommit till Italien. Verona bjöd på vårväder med 20 grader och sol. Men det fick inte jag se mycket av. Tre dagar med intensivt spottande och gurglande. Men vilka viner det finns.

Ska du besöka Vinitaly är min rekommendation att försöka gå de två första dagarna. Det är mycket lugnare och du får en möjlighet att prata med producenterna. Lördagen och söndagen. Ja då känns det som om halva italien är på besök.
image22
För många är Val d Aosta skidåkning och Mont Blanc. Men här finns det viner som förtjänar internationellt erkännande. Druvor som Fumin, Cornalin, Petit Rouge och Rayon della Salle gör det iof inte lättare. De röda vinerna är relativt lätta med en bra syra. De vita knastertorra. Eller vad sägs om Chambave-Muscat. Man tror att den ska vara söt, men avlutas av en mur av torrhet och bra syra.

Michel Vallet (till höger) en av mina vänner från dalen. Han tillhör en liten grupp "EXTREME" tillverkare. Michel tillverkar sitt vin i källaren, mitt i byn La Sarre som ligger några kilometer från Aosta. På bilden ha vi precis provat Djablo, hans topp vin.

image23
Andrea Costa från Crotta di Vegneron och Gianluca Telloli från Cave du Vin Blanc är två mycket hängivna oenologer från Val d `Aosta. Dessa två kommer att vara mina mentorer i vår egen produktion från området.

Under Vinordic kommer Gianluca att finnas i monter C10:56, 23-24 april.

image24
Familjen Grasso med pappa Giulio i mitten. Familjen driver Ca del Baio som på mycket kort tid har nått kultstatus bland Barbaresco producenter. Vinerna ligger på en mellanklass nivå.

Under mässan presenterades bland annat "Puro" en reserva. Produktionen är ca 1.300 flaskor. Vad priset kommer bli, vågar jag inte ränka på.

image25
Stackars Giorgio från Cascina Ballarin får tyvärr vara på sniskan.

Från denna gård producerar man tre olika nivåer av Barolo. Tre Ciabot, Bussia och Bricco Rocca. Samt en mycket speciell Late Harvest. "Ultimi Grappoli". Denna produceras endast i 700-750 flaskor, men är fantastisk.

image26

Benoit och Simone från Tenuta di Riseccoli.

Gården är familjeägd och producerar Chianti Classico. Druvblandingen är inte traditionell då de resterande 15% är en blandning av Cabernet Sauvignon och Merlot. Vinerna har en mycket lång livslängd och behöver oftast ett par år i flaska. Deras supertoscanare "Saeculum" 2004 är precis buteljerad och visar på en mycket bra årgång. 2001 som säljs i Sverige är fortfarande ung, men visar vilken toppkvalitet detta vin har. Kan sparas 10 år till.

När jag räknade igenom hur många viner jag har provat under dessa dagar stannar siffran på 203 viner. Inte undra på att man har träningsverk i munnen. Många viner var mycket bra, men en hel del håller inte kvaliteten.

Nästa rapport kommer från Vinordic om två veckor