En tre rätters, hemma hos

Det händer ibland att man bjuder in sig själv för att laga mat hos andra, vilket var fallet igår. Trevligt sällskap säger man aldrig nej till. Ett förbehåll fick jag dock, att det inte skulle vara för tung mat och helst något från havet. Jaha nu vara det bara att skapa något nytt. Vad sägs om grillade jätteräkor med en örtemulsion som förrätt. Krabbtortelacci (ravioli) och hummersås. Och en enkel zabaione med bär till efterätt.
 
 
 
 
Recept: Jätteräkor
3-4 Tigerprawns/pers
100 grbabyspenat
1/2 dl bladpersilja
1 Purjolök
1/2 vitlök
1/2 dl Basilika
Vintermix sallad
3 dl Rapsolja
Salt
Peppar
 
Gör så här:
Stek räkorna i smör tills klara. Ca 1 min på varje sida. Pillra ur stjärten och ta bort bajssträngen. Imed skal och huvud i stekpannan igen och slå på lite vatten. Koka så att det är lite lite sky kvar.
 
Örtemulsion.
Häll i spenat, persilja, basilika och vitlök i en blender. Häll rapsoljan i en fin ståle och låt det bli en fin smet. Smaka av med lite salt och peppar
 
Julienna purjolök och fritera snabbt i 180 graders olja
 
Montera med vintersallad eller liknande. Lägg upp räkorna och häll över skyn som blivit kvar i stekpannan. Häll på örtemulsionen.
 
Recept: Krabb tortelacci
Antingen egenkokt krabba eller 2 burkar krabbkött
Pastadeg: 100 gr vetemjöl, 100 gr Durum, 2 ägg + 1 äggula. lite olivolja, salt ev vatten
Bladpersilja
2 msk Citronsaft
Cayenne
Salt
Peppar
 
Gör så här: Blanda krabbköttet med finhackad persilja, lite cayenne och citronsaft. Smaka av med salt och ev peppar. Kavla ut pastadegen med en pastamaskin till det tunnaste läget. ta klicka krabbmix på pastadagen och skär ut och vik till Tortelacci. Koka pastan i ca 3-3 1/2 min.
 
Hummersås
 
2 msk smör
2 msk vetemjöl
4 dl fiskbuljong
1 dl grädde
2 msk koncentrerad hummerbuljong
2 msk cognac. Behövs ej, men ger en god smak
Cayenne
Salt
Peppar
 
Gör så här:
Smält smöret och blanda i vetemjöl så att det blandar sig väl. Häll i resten av ingredienserna och puttra i några minuter. Tänk på att den tjocknar ganska fort.
 
Häll hummersåsen i en djup tallrik och lägg ut pastan. Riv lite parmesan och finhackad persilja över
 
Recept Zabaione
6 äggulor
1 dl socker
3-4 msk Marsalavin
Bär av olika slag
 
 
Gör så här:
Ta en kastrull och häll i vatten för vattenbad. Använd en plåtskål och häll i äggulor och socker. Vispa slätt. Håll skålen över vattenbadet och vispa kontinuerligt till allt får en fin krämighet. Det gäller att se upp då det fort blir omelett av allt. Tillsätt vinet och vispa ihop allt
 
Häll lite bär i ett glas eller liknande och häll över Zabaionen.
 
Ja, så här kan man ha det en vanlig onsdag. Ska dock påpeka att jag hade förberett det mesta innan.
 
/En glad Massimo
 
 
 
 

Chokladtryffel på halloncoulisbädd

Desserter är ju faktiskt fantastiska. Ofta när man når desserten är man sprängande mätt. Men av någon konstig anledning finns det alltid plats för lite sött. Här kommer världens enklaste tryffel. Gjord i ett hujj.  Man behöver inte ha allt lullull utan det räcker med tryffeln.
 
 
Recept:
100 gr bra choklad
1 dl grädde
1 dl hallon
florsocker
Cacaopulver
 
Gör så här: Smält chokladen i ett vattenbad. Ta av och vispa ner grädden till en fin chokladsmet. In i kylen i en timme. Rulla bollar i Cacaopulver. Ini kylen tills servering.
 
Halloncoulis.
Värm upp hallon och mosa i kastrull. Tillsätt önskad mängd florsocker. Sila av kärnor
 
Montera enligt eget önskemål.
 
Simpelt eller hur!
 
/Massimo

Crème Ninon på Tore Wretmans vis

Vad vore svenska köket utan Tore Wretman? Det är söndag idag så det blir ingen Champagne på toppen. Fuskar till det genom att skumma en del av soppan. Och givetvis gräslök
 
 
Recept: 4 pers
 
3 dl gröna ärtor (frysta)
1 st hackad gul lök
2 msk smör
1 msk mjöl
1 msk hackad blekselleri
0,5 l hönsbuljong
3 dl grädde
1 msk citronsaft
salt
peppar
sellerisalt ev
8 strån färsk gräslök
gräddfil.
Champagne om man vill
 
Gör så här:
Skala och hacka löken och fräs den i smöret på svag värme tills den är mjuk och syran har försvunnit.
Dela sellerin i småbitar. Rör ner mjölet i lökfräset och tillsätt sellleri, buljong, grädde och citronsaft.
Låt sjuda i 10-15 min
 
Smaka av med salt, peppar och ev sellerisalt. Rör ner ärtorna och låt dem bara bli varma så behåller de den gröna färgen. Mixa soppan slät i blender och sila den.
 
Servera soppan varm och slå i en skvätt champagne eller annat bubblande. Toppa med gräslök och ev lite gräddfil.
 
Skumma lite av soppan, så får ni lite skum som piffar upp det hela.
 
 
Enligt Wikipedia ska det vara en aning torr sherry med i soppan. Bara så ni vet.
 
Trevlig spis
 
/Massimo
 
Steinschaden Classic 2013, 4320-01. 70 kr. Lanseras 2014-12-01