Crème Ninon på Tore Wretmans vis

Vad vore svenska köket utan Tore Wretman? Det är söndag idag så det blir ingen Champagne på toppen. Fuskar till det genom att skumma en del av soppan. Och givetvis gräslök
 
 
Recept: 4 pers
 
3 dl gröna ärtor (frysta)
1 st hackad gul lök
2 msk smör
1 msk mjöl
1 msk hackad blekselleri
0,5 l hönsbuljong
3 dl grädde
1 msk citronsaft
salt
peppar
sellerisalt ev
8 strån färsk gräslök
gräddfil.
Champagne om man vill
 
Gör så här:
Skala och hacka löken och fräs den i smöret på svag värme tills den är mjuk och syran har försvunnit.
Dela sellerin i småbitar. Rör ner mjölet i lökfräset och tillsätt sellleri, buljong, grädde och citronsaft.
Låt sjuda i 10-15 min
 
Smaka av med salt, peppar och ev sellerisalt. Rör ner ärtorna och låt dem bara bli varma så behåller de den gröna färgen. Mixa soppan slät i blender och sila den.
 
Servera soppan varm och slå i en skvätt champagne eller annat bubblande. Toppa med gräslök och ev lite gräddfil.
 
Skumma lite av soppan, så får ni lite skum som piffar upp det hela.
 
 
Enligt Wikipedia ska det vara en aning torr sherry med i soppan. Bara så ni vet.
 
Trevlig spis
 
/Massimo
 
Steinschaden Classic 2013, 4320-01. 70 kr. Lanseras 2014-12-01
 

Kommentera inlägget här :