Höstlig Italiensk bönsoppa

För många år sedan var jag nere i Skåne och på besök hos en god vän. Han hade gjort en bönsoppa på bönsorten Cannellini. Receptet kom från Johanna Westmans "Hemma hos Johanna". Jag blev dödligt förälskad i denna enkla men himmelskt goda soppa. Under åren har jag adderat och dragit ifrån. Hur som haver har mina vänner och gäster oavkortat bett om receptet under åren. Den är för god att inte göras, helt enkelt!
Av en händelse när jag var på en kurs på restaurangakademien för två år sedan, på  kursen Frediks fiskar. Var just Johanna med som kursdeltagare. Jag var ju tvungen att berätta och tacka för hennes recept som givit så mycket glädje. Nu bar det sig inte bättre än att jag var tvungen att skicka min variant till henne. Och storstilad som hon är. Är detta recept numera min skapelse.
 
Receptet är fullgott till en person som middag. Det är bara att dubblera till antal personer. Ofta brukar jag servera denna soppa som en liten amuse bouche i espressokoppar eller liknande, som en starter.
 
 
Recept:
1-1 1/2 charlottenlök, eller 1/2 halv normalstor banancharlotten
1/2 normalstor vitlök
1 burk Cannellini bönor (410 gr)
1 dl torrt vitt vin. Alternativt en gnutta citron efter behag
4 dl vatten. Använd en grönsakstärning till 4 dl vatten
Salt
Svartpeppar
Rostbröd till att göra små krutonger
Olivolja
 
 
Gör så här:
Ta en kastrull och häll upp 4 dl vatten. Häll i tärningen eller liknande. Koka upp och sjud i några minuter så att det riktigt blandar sig. Häll ut bönorna i en finmaskig sil och tvätta bönorna. Fräs upp charlotten och vitlök i kastrull (använd olivolja). Ta bort eventuellt brända bitar. Häll i vinet och reducera till hälften. Slå i hälften av buljongen och bönorna. Låt koka lätt i ca 5 minuter. Häll i resterande buljong och puttra lätt i ytterligare 10 minuter.. Torrosta tärnade rostbröd till lagom färg.
Ta fram mixern och mixa bönor och buljong slät. jag brukar sila så att man får bort eventuella skal. Soppan blir godare då.
 
Häll i soppskål. Rringla på lite olivolja. Servera skålen och en sked ovanför med krutongerna i skeden. Krutongerna blir ganska soggiga fort. Det ser trevligt ut när gästen själv får hälla i dem i soppan.
 
Passar utmärkt till en syrlig Riesling. Eller varför inte gå lite wild and Crazy med en Nya Zealändsk Sauvignon Blanc. Ett annat utmärkt tips är: Iskall mellanmjölk från Skånemejerier eller Norrmejerier
 
 
 

Bland grytorna på Café Milano

Ja idag har jag varit praktikant på Café Milano, Kungsträdgården. redan vid 15.30 kom jag dit och fick som första uppgift att göra Tortelacci med Roberto som är konditor/pastagörare. Fyllningen är smörstekta kantareller med ricotta. Under förra året gjorde jag just en sådan liknande pastarätt inför Mästerkocken, så lite vana har jag. Efter en stund skulle jag putsa ett antal kilo oxfilé. Samt skära bitar till den legendariska rätten Pasta Franco. Stämningen är väldig lättsam och Mele, Franco och alla andra känner jag sedan lång tid tillbaka. Fördelen är ju att man får göra ett moment maaassor med gånger. Är kanske inte den snabbaste i varje moment, men vad gör det.
Här i full fart med den motordrivna pastamaskinen
 
 
 
 
 
 
Roberto och jag gjorde 60 stycken under eftermiddagen, sedan slutade han för dagen. Under kvällen försvann dessa pastaknyten i en rasande far. Jag fick därmed göra ytterligare 50 st.
 
Så här ser rätten ut strax innan den ska ut till gäst. Såsen är en tryffelsås. fruktansvärt god
 
 
 
Här får man instruktion av Franco hur man putsar oxfilé snyggt. Hoppas inte eventuella gäster såg mina tappra försök till detta göromål.
 
 
Mitt i allt fick jag riva basilika. En tio liters hink ungefär. Sedan la vi stjälkarna en ny hink för att göra basilikaolja
 
 
 
Här en ny rätt med hummer. Kommer inte ihåg hur den gjordes. Det är lite som korvstoppning en sådan här dag.
 
 
 
 
Här Franco bland pannorna
 
 
Nino håller på att lägga upp någonting med chilivitlökssauterad spenat
 
 
 
Ja det har varit en rolig dag och tiden bara flyger iväg. Om några veckor ska jag dit igen för att lära mig hemligheterna i de olika såserna. Måste bara säga att när dom sätter igång och prata italienska så har man inte en chans. Det är ingen Toscana dialekt, det måste vara därför.
 
Over and out från Massimo. Det dyker säkert upp någonting här igen under morgondagen
 
 
 

Massimo gästspelar på Café Milano

Ja egentligen ska jag praktisera under a la carte på torsdag. Café Milano för mig är en lång historia. Jag har känt Mele, Franco och alla de andra på Café Milano under många år. Idag på en Caffe vid lunch på Meles andra restaurang Perinis på Central Stationen i Stockholm. Fick jag möjligheten att vara med under en kväll när det verkligen gäller. Så det är bara att stryka kockrocken. Det som är så roligt är att jag inte vet vad som kommer att hända. Antagligen får jag väl choppa en massa grönsaker som lärling. Men det ska bli superskoj att få inblick i de hemligheter som varje restaurang bär på. Under de ca 15 år som jag ätit på Café MIlano så är detta premiären för en kvälls service, inside. Om ni har möjlighet. Kom gärna förbi, kanske ni får se Massimo in action.
 
Imorgon kväll om jag orkar kommer en utförlig berättelse om en kväll  bland grytorna.
 
 
Café Milano ligger vid Kungsträdgården.