Massimos havsöring

I söndags var jag och mina kompisar med i en fisketävling vis strömmen i Stockholm. Min kompis hade kommit över fiskeutrustning. Givetvis var vi tvungna att prova alla rullar och spön. För mig var det första gången i en tävling. Och hade inte några ambitioner alls. Vädret var som uppe i Borgafjäll i Juli. Horisontellt snöblandat regn, kallt och blåsigt. Jag hade tänkt och ge upp vid 13.00 tiden då man vara helt blåfrusen. Meeeeen.... Tror du inte att det nappade. En havsöring på 2,48 kilo. Som vid dagens slut gjorde mig till tredje pristagare med en prischeck dessutom.
Delad glädje är dubbel glädje. En inbjudan skickades ut till medkombatanterna för en middag i havsöringens tecken. Här lite bilder från fisket och middagen. Fotografer: Anna-Lena Beckman och Bengt Henricsson
 
Det fumlas en hel del, då det skulle knytas på ett speciellt sätt
 
 
När det är som värst. Man skulle stannat hemma i soffan.
 
 
Delad glädje. Lite skumpa för att starta middagen
 
 
 
Första rätten blev: Lättrimmad havsöring med spenatcréme och forellrom plus tunnt skivad sparris
 
 
När man gör köttsmeten till fiskburgaren, är det viktigt att fisk och grädde håller samma temperatur så att den binder ihop.
 
 
Fiskburgare. Receptet finns på bloggen sedan tidigare. Idag hade jag picklad fänkål bla. Mycket gott.
 
Smörstekt havsöring med romescosallad i smör/citron sås. Enkelt ska det vara.
 
 

Efterätten blev en apelsin/basilika glass.
 
 
Alla recepten är hämtade från tidigare blogg inlägg här på ilmassimos
 
Ha det
 
/Massimo

Lätthalstrad pilgrimsmussla med forellrom och krispig sparrissallad

Bland kolonilotterna i Årsta/Stockholm har den vilda spanska körveln precis börja få blad. Vad passar inte bättre än att förädla den härliga anissmaken och göra en vinegrette. Sparrisen är ju på ropet så här på vårkanten. Efter ett par prov med att blanchera sparrisen, gav jag upp. Krispighteten vill inte riktigt stanna kvar. Därför enbart tunnt hyvlat med en potatisskalare.  En förrätt som är så enkel att det ät löjligt. Jag valde även forellrom istället för den klassiska löjrommen därför att den är lite sötare och större. Lite vackrare att titta på
 
 
Recept:
Pilgrimsmusslor. 1-3/person
Forellrom
Sparris
3 msk matolja
1 msk sherryvinäger
0,5 msk Pernod (om man vill)
1 krm salt
0,5 krm peppar
Färsk körvel
 
Gör så här: Plocka en näve blad av körveln. Mortla. Blanda ihop vinegretten. Olja, vinäger, salt och peppar. Blanda i de mosade körvelbladen. Låt stå. (Den blir godare om den får stå en dag.
Skala sparrisen med en potatisskalare. Halstra pillisar ska man göra på hög värme. Med fördel en gjutjärnspanna. Stek första ytan tills det slutar fräsa (ca 1 min). Vänd och stek på ca 30 sek.
Lägg upp lite sparrisriv på tallriken och några pilgrimsmusslor. Ringla vinegretten över sparrisen och en klick forellrom över musslan. Du gör denna förrätt på en 15-20 minuter.
 
/Massimo

Sparris, sparris och mer sparris.

Jag kunde inte hålla mig längre. Jag var bara tvungen ett knippe av denna underbara vårprimör. Tyvärr är inte den Gotländska riktigt klar än. Så idag fick det bli en från Italien att öva på. Min favorit är helt enkelt att bara smörsteka sparris. Hyvla lite tunna skivor av parmesan och någon klick balsamico créme. Och sprinkla lite flingsalt och ett drag på pepparkvarnen. Världens enklaste rätt. Men jag har en tanke på en mer komplicerad rätt imorgon. Just nu får den stanna i mina tankar, men jag tror ni kommer att bli överraskade. Om ni besöker bloggen imorgon kväll så får ni se.