Kaviar och rom gästabud med Norbert Lang

I början av mars var det dags igen för ett gästabud med Norbert Lang på Sta Clara. Denna kväll var kaviar och rom huvudpersonerna i maträtterna. Som vanligt var jag med som högra hand. Dessa dagar är en upplevelse i både kunskap och smakupplevelse. Här kommer ett urval av rätter och andra bilder. Tyvärr glömde jag mitt filter till blixten så jag fick köpa celofan, vilket inte var helt hundra.
 
Chef Norbert Lang och jag
 
 
Youssef, ordinarie kock på Sta Clara
 
 
En starter med störrom och traditionella tillbehör
 
 
Här läggs det tallrikar. Alla ska se likadan ut.
 
 
Sillterrin med Avrugakaviar.
 
 
Ofta har varje tallrik fem till tio moment innan den får gå till kund
 
 
röd och svart stenbitsrom med risoni som har puttrat med fiskgräddebuljong och smakupphöjt med mixade ostron.
 
 
Forellrom med blomkålsterrin
 
 
Vodkamarinerad Rentartar(souvras )med kalixrom
 
 
Fjällrödingrom med Creme Ninon
 
 
Lake med halstrad lever och .... sås
 
 
 
Det finns gränser för hur rom och kaviar kan medverka i en rätt. Här en Saint Agur på plommonsås och inlagda plommon
 
 
Mousse med passion ,tart med Grand Manier, parfait med grön Kardemumma
 
 
 
 
 
 
 

Grahamsbröd med knaprig yta

Jag har gjort det!! Jag har lyckats överbelasta min kökassistent. Den gick inte sönder, men den klarar tydligen inte vad som helst. Dock sade försäljaren att man skulle kunna blanda cement med denna monstermaskin. Hmm. I alla fall. Dela upp degen i två delar om ni ska göra detta bröd.
 
 
Recept:
 
8 dl vatten

20 g jäst
350 g Grahamsmjöl
1 tsk honung
1 ägg
1/2 dl olja
30 g Solroskärnor
50 g Linfrön
900 g vetemjöl Special. Jag använde ManitoB Cream
18 salt
 
Gör så här:
Värm vattnet ljummet och lös jästen. Blanda ner de övriga ingredienserna och knåda 15 minuter med assistent.
Tillsätt saltet och knåda ytterligare i 5 minuter.
 
Jäs degen i bunken i 45 minuter. Ta upp på mjölat bakbord och slå upp fyra limpor. Låt limporna jäsa på plåt till dubbel storlek i ca 50-60 minuter.
 
Baka bröden i 5 minuter i 250 grader och sänk sedan till 200 och grädda  ytterligare 35 minuter.
Spruta gärna in vatten med en blomspruta innan du sätter in plåten så får du bättre lyft i brödet och finare skorpa. Jag sprutade även på bröden efter 5 minuter.
 
Låt svalna på något galler innan de skärs.