Blåbärssufflé med vaniljglass och mandelflarn

Detta recept kan du applicera i princip vilken frukt du vill. Den är bergsäker så länge du har en fungerande ugn och lika stora formar att fylla sufflesmeten i. Till nyår gjorde vi denna blåbärssufflé  och den blev helt fantastisk. Man skall dock veta att man måste servera fort. Annars sjunker den ihop tillslut. Så ett gott tips är att förbereda alla delar under själva sufflébakningen.
 
 
Recept. 8 st
 
1 msk smör
1 msk strösocker
250 g blåbär
1 dl vispgrädde 40%
1 msk maizena majsstärkelse
6 äggvitor, ca 180 g
2 tsk citronsaft
4 msk strösocker
 
Gör så här: Smörj och sockra formarna noga. Passera blåbären genom en finmaskig sil till puré.
Det bör vara 225 g. Koka upp grädde, blåbärspuré, och maizena i en kastrull under omrörning till en tjock kräm. Låt svalna.

Vispa äggvita och citronsaft pösigt: Vispa ner sockret, lite i taget, till en fast marängsmet, ca 5 min. Blanda 1/3 av marängen med hjortronkrämen. Vänd försiktigt ner resten av marängen.

Fyll formarna med smeten. Stryk dem platta med en kniv men se till att kanterna är fria så att sufflén kan resa sig. Täck med plastfolie och ställ dem i frysen. Är dom djupfrysta när du ska grädda fungerar det ännu bättre. Därför kan du göra detta dagar i förväg.

Sätt ugnen på 200 grader utan varmluft. Ställ formarna långt nere i ugnen och låt grädda runt 18-20 min.

Nu är det bara att välja glass efter smak och som passar bra till din sufflé. Personligen gillar jag vaniljglass. Mandelflarn är givetvis valfritt, men det är gott med lite crunsch.

 

/Massimo

Kommentera inlägget här :