Filodegsknyten med chorizo och skogschampinjoner. Samt paprikasalsa och smörslungad spenat

I helgen frossade jag i en spansk kokbok hos en god vän. Då hittade jag denna i mitt tycke väldigt vackra rätt. Kanske mer som förrätt än varmrätt. pasta brickas (filodegsknyten) som det heter på spanska. Jag har dock gjort om denna då det skulle innehålla blodkorv och någon vinegrette som jag inte fastnade för. Det blir en Massomiansk tolkning som vanligt och det blev gott... Detta är min första gång, så döm inte utförandet/designen för mycket.
 
 
Recept:
Filodeg. Köp den...
Chorizo
Vårlök eller liknande
Skogschampinjoner
Rostad paprika
1/2 Vitlök
Citron
Bladpersilja
Citronsaft
Bladspenat
smör
 
 
Gör så här:
Ta ut filodegen i god tid. Hacka chorizon i små bitar. Likaså lök och champinjoner. Stek korvbitarna. Häll av och stek lök och champinjoner. Häll av. Lägg en klicka av korv, lök och svamp mixet och gör ett knyte. In i ugn ca 5-10 min i 180 grader. Om du vill ha effekt. Pensla smör på filodegen. Detta är inte helt lätt få vackert...
 
Rosta paprika eller ta köpt. Mixa med lite bladpersilja, citronsaft och vitlök och krydda med cayennepeppar. Mixa till en slät salsa. Stek spenaten i smör. Salt o peppra. Häll spenaten i ett durkslag o låt rinna av.

Kör hårt
 
/Mats
 

Sjötunga meunière med pressad potatis

Sjötunga är inte det lättaste att hitta i Stockholm. Men har man goda vänner från Skåne, fixar det sig. Det viktiga är att ha rikligt med smör och ösa, så att smörsmaken kommer in i fiskköttet. Superlätt recept, men fantastisk gott. Till detta en fluffig pressad potatis som suger upp den gottiga såsen.
 
På restaurang brukar man filéa fisken vid bordet och sedan lägga tillbaks till en hel fisk. Jag har dock ingen sådan person här, så jag får göra det själv. :-)
 
 
 
Recept:
1 sjötunga/pers. det fungerar med Bergtunga med
Vetemjöl
Smör i massor
Hackad persilja
Citron
Potatis
Salt
Havssalt
 
 
Gör så här:
Rensa fisken från eventuellt blod. Torka fisken med hushållspapper. Salta och havssalta. Panera med vetemjöl. Stek fisken gyllenbrun. Var försiktig med värmen. Häll i mer smör och ös över fisken så att smörsmaken går in i fisken. Plocka upp fisken och lägg på fat. Häll i hackad persilja i smöret och lägg lagom mängd på fisken. Till detta pressad potatis, men det vet ni hur man gör
 
Smaklig söndagsspis
 
/Massimo

Rimmad ugnsbakad torsk med varma grönsaker

I helgen var jag nere i Ängelholm på ett gästspel hos goda vänner. Med mig hem fick jag bland annat torskrygg. Fiskad av deras kompis. Jag hittade detta recept på nätet och har som vanligt personligfierat det lite. Fisk behöver samma kärlek som ett köttstycke och temperaturen är minst sagt väsentlig för ett gott resultat. 54 grader passar mig. Gör du den genomstekt kan det bli väldigt torrt. Låt den vila i folie eller handduk när du färdigställer grönsakerna.
 
 
 
 
 
 
Recept:
Torsk. ca 150 g/pers
1 dl salt
1 dl socker
1 l vatten
 
Zucchini
Fänkål
Pinjenötter
Babyspenat
vitlök
salt
peppar
 
smör, rumsvarmt
lime
vitlök
 
 
 
Gör så här:
Blanda socker, salt och vatten till rimningslagen. Rör tills socker och salt lösts upp. Lägg i torsken och låt stå i rumstemperatur ca 40 min.
 
Smör: Skölj limen noga i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut 1 msk saft. Blanda smör, limesaft, skalad och pressad vitlök, salt och peppar.
 
Grönsaker: Ansa och finstrimla zucchini och fänkål, gärna på mandolin. Skala och skiva vitlöken. Jag kör på 1,3 mm.
 
Sätt ugnen på 125°. Låt torsken rinna av och torka den med hushållspapper. Bryn smöret i en stekpanna. Lägg i fisken och stek den ca 1 minut på varje sida. Lägg fisken på ett ugnssäkert fat och stek mitt i ugnen till 54° innertemperatur, ca 15 min. Lägg en klick smör på toppen när du lägger in den i ugnen
 
Fräs tomaterna i olja i en stekpanna ca 3 min. Ta upp dem på ett fat. Fräs de strimlade grönsakerna och vitlöken i olja ca 3 min. Vänd ner spenaten och tillsätt tomater och nötter. Smaka av med salt och peppar.
 
Tjohopp!
 
/Massimo