Broccolisoppa

Ja, nu har jag hamnat  i soppträsket igen. Men det är höst och det är gott och värmande med med en enkel soppa. Under ett par dagar har jag verkligen gått inför att prova med olika buljonger. Samma tillagningssätt, samma råvara. Det finns antagligen inga fel, för att alla soppor blir goda. Det enda är att använder man kycklingfond blir den mustig. Jag har provat att koka broccolin i enbart lättsaltat vatten och lite grädde på slutet. Om man använder vin. Bör det vara ett syrligt vin. Och reducerat till hälften. I detta recept kan man ha i 1,5 dl och koka ner till hälften. Gott! Men har kommit fram till att grönsaker överlag behöver en liten knuff. Grönsaksbuljong it´s the shit. Helst då hemmagjord. Om man orkar. framförallt vilket gäller alla soppor och såser. Det blir godare en dag senare.
 
 
 
Recept:
ca 1 dl charlottenlök
2 medelstora vitlökar
1 Broccolihuvud
1 grönsaksbuljong
6 dl vatten
2,5 dl grädde
salt
peppar
smör
Ev. Citronsaft
 

Gör så här: Hacka charlotten och vitlök fint. Fräs på medelvärme i kastrull utan att bränna ett par minuter. Trimma broccolin och skär bort stjälkar. Häll i kastrull och låt mjukna ett par minuter. Häll i buljong och vatten. Låt puttra på låg värme i ca 15 minuter. Häll i grädden. Öka värmen lite grann. Puttra i ytterligare 15 minuter. Broccolin ska vara mjuk. MIxa sedan med stav eller i beredare. Jag brukar mixa i ca 3-5  minuter bara så att allt blir pulveriserat. Sila om behov finns. Krydda sedan efter eget behag. Lite citron kan höja smaken till oanade nivåer. (om du inte använder vin),
 
Ja sedan är det bara att fylla termos eller soppskål och njuta. Lite krutonger eller ringel av olivolja är ju inte dumt heller. Men den blir ändå godare om du låter den stå och mysa till sig i kylskåpet en dag.  Ett litet tips!
 
/Massimo

Hemmagjord Grekisk Yoghurt

Har kommit på mig själv att jag håller på mer med att experimentera i köket och fotografera, än att att lägga upp på bloggen. Nu ska det bli ändring på det. Ikväll är det ett livselexir för mig till frukosten. Och att göra den själv är superenkelt.
 
 
 
Recept:
1 l 3% mjölk
3/4 dl vanlig yoghurt alternativt frysen yoghurtkultur på påse
 
Gör så här: Pastörisera mjölken i en kastrull. Vilket innebär att värma upp till 94-95 grader. Ta av från plattan. Låt svalna till 42-45 grader. Ta 1 dl mjölk och blanda med yoghurten eller kulturen. Blanda ihop med resten av mjölken. Sätt på ugnen på 50-60 grader. När den nåt rätt gradantal. Stäng av och ställ in kastrullen. Låt stå i minst 8 timmar utan att röra eller öppna ugnen. Ta en sil och en kökshanduk och häll över allt för att sedan långsamt rinna av i en bunke. Ju längre du väntar ju krämigare blir yoghurten. Ja, nu har du gjort yoghurt. Den håller sig fräsch 3-4 dagar. Men den är antagligen redan slut då.
 
Uner veckan kommer Slipsikrace 2016, kvittenrecept och en äppelpaj på smördeg som jag håller på med att utveckla.
 
/Masssimo

Köksprylar för hemmakocken och mer därtill

Givetvis är bra råvaror den bästa förutsättningen för en fantastisk rätt. Har man dessutom bra verktyg för att nå detta och underlätta vid matlagning. Ja varför inte. För några veckor sedan fick jag möjligheten att bli återförsäljare till en rad kända och okända varumärken inom köksprylar. För mig är det oerhört viktigt att kunna stå för kvaliteten, vilket dessa varumärken gör. Jag har ju dem själv eller har hårdprovat dem sedan lång tid tillbaks.
Masahiro och Laguiole (Knivar, mm.). Grant (sous Vide). Lava (vacc-maskiner). Hot mix pro (värmemixer. varje hemmakocks våta dröm). Hör av er om ni är intresserade av ett bra pris till [email protected].
 
Masahiro MV-Pro 210. Ordinarie pris ca 1.400 kr
 
Egendesignat skinnförkläde med leverans i slutet av november. 1.250 kr
 
Vacuummaskinen som pallar hårda dagar under jaktsäsong. Pris. 4.995 kr
 
Rolls Roycen bland sous vide. Jag har själv denna modell. Praktisk när man lagar mat hos andra. Mobilt...
Pris. 13.750 kr
 

Eller varför inte alla hobbykockars och riktiga kockars våta dröm. Hot mix Pro. En blender med värme. Gör sockerlaget, glasssmeten, kanderade mandlar, soppor. Din assistent i köket. Ja denna maskin klarar att hantera värma upp till 190 grader och hackar upp till 12.500 varv/minut. Dyr?? ja, men häftig. Pris ca 19.300 kr
 
 
Den sista maskinen har jag faktiskt ine än. Men har haft möjligheten att prova den under två veckor. Snart kanske, kanske?