Fänkålsknäcke

Att baka är ett nytt område för mig. Lagom till jul ska jag skaffa mig en schysst assistent. Då jäklar. Har snårat in mig på knäckebröd. Oftast lättbakat och smakar helt annorlunda jämte köpt. Ska man servera en anklevermousse, ska det vara gott hela vägen. Här kommer ett simpelt och variationsrikt recept på knäcke.
 
 
Recept:
25 g jäst
2 dl vatten
3 dl rågmjöl
2 dl vetemjöl
1 msk krossade fänkålsfrö
1 tsk spiskummin
1 tsk salt
 
Gör så här:
Värm vattnet till 37 grader och smula ner och lös upp jästen. Blande ner kryddorna och stötvis mjölet. Knåda eller använd assistent i ca 5 minuter. Låt jäsa i 60 minuter.
Sätt ugnen på 220 grader. Dela upp degen i fem delar och knåda ut till tunnt. Använd kniv eller liknande för att "skapa" ett knäckebröd. Grädda i 6- minuter. Lägg knäckebröden under duk. När allt är gräddat. Lägg allt på en plåt i ugnen med luckan öppen. Låt torka ur under ett par timmar.
 
Nu kommer det svåra. Vad ska man ha på? gåslever eller någon tapernade? Ja det får ni själva välja
 
/Massimo
 
 

Knäckebröd, kort och gott!

I fredags var jag och lagade mat hos en kompis och hans familj. Det var italiensk style med bönsoppa och en pastarätt från Aosta som är helt ljuvlig. Marinerad Bresaola i Akvavit och gräddsås. Till efterätt en mycket god äppelkaka som frun i huset gjorde. Med mig hem fick jag ett recept på knäckebröd. Måste prova. Och just nu sitter jag och äter upp allt med hemmagjord färskost med smak av vitlök och basilika. Samtidigt puttrar tre - fyra kilo chiligryta i godans ro. Fortfarande minst två timmar kvar till den är klar
 
 
Recept:
 
2 dl majsmjöl
0,5 dl linfrö
0,5 dl sesamfrö
0,75 dl solroskärnor
025 dl pumpakärnor
 
Blanda torra ingredienser och tillsätt 0,5 dl olivolja och 2,3 dl kokande vatten.
 
Bred ut smeten tunnt på en standard plåt (60cm). Använd bakplåtspapper. Strö över flingsalt.
 
In i ugnen 150 grader 55-60 min.
 
Ett enkelt sätt att göra färskost är att använda Naturell yogurt. Värm upp så att yogurten separeras. Sila igenom kaffefilter under natten. Smaksätt med vad du tycker är gott. Idag använde jag vitlök och basilika. Ett tips är att koka vitlöken i lättsaltat vatten. Detta rundar av smaken och blir godare.
 
NU måste jag kolla långkoket :)
 
/Massimo

Saffransrisoni med pankopanerad torskrygg, brynt smör och smaksatt zucchini med ingerfära och vitlök

Ny vecka och nya tag. Här kommer en påhittig fiskrätt som ska ligga till grunden för kommande middag under helgen. Måste prova på smakerna om de passar bra ihop. Och det gör de. Nu kör vi.
 
 
Recept:
Torskrygg, 1 /person
Risoni
Zucchini
Saffran
Grädde
Parmesan
Vitlök
Ingerfära
Persilja
Vetemjöl
Pankströbröd eller vanligt ströbröd
Smör
Ägg
Salt
Peppar
 
Gör så här: Koka Risonin ca tio minuter. Lite kortare än vad som sägs. Kyl av i kallt vatten, häll av. Värm på grädde med "lagom" mängd saffran. Sjud upp. Salta och peppra efter smak. Häll i Risonin och smak av med parmesan. Tänk på att osten inte ska ta överhand. Den ska bara finnas där Salta och peppra torskryggen. Vänd i vetemjöl. Vänd i vispat ägg. Och slutligen i Pankobröd som du har finhackad persilja i och lite salt och peppar i. Julienna en zucchini, men inte kärndelen. Smaksätt med salt och peppar. Värm en kastrull och blanchera en vitlök i ca 1,5 minuter. Riv ner ingerfära i zucchinin och var ytterst varsam med vitlöken som du pressar.
Värm smör i katrull till nötig karaktär
 
Ja, så var det klart. det är ju ändå måndag
 
 
/Massimo