Kantarelltoast, helt enkelt!

Under dagen har jag varit ute i Nackareservatet med min hund. Givetvis hittade jag ett kantarellställe och tyvärr hade jag bara en en liten påse som egentligen var ämnat för annat. På vägen hem var jag helt klart inställd på att smörsteka dessa små godingar. Plane and simple. Jag skulle precis börja steka på dessa, då min arbetskollega ringde och frågade om jag inte ville vara med på världspremiären av Volvos nya XC90. Jaha det var bara att stryka skjortan och bege sig in till stan. Bubbel och snittar, kändisar man känner igen,men man inte kommer ihåg vad de heter. Väl på väg hem var jag faktiskt sugen på min kantarelltoast. Fast stuvade. varför vet jag inte. Men gott är det.
 
 
Recept:
Kantareller efter behov
Grädde
Smör, normalsaltat
Surdegsbröd
Salt
Vitpeppar
 
Gör så här:
Putsa kantarellerna, hacka i mindre bitar (inte för små). Sätt på gjutjärnspannan till medelhög värme. Häll i svamparna och låt "torka ur" en stund. Tillsätt smör och stek ett par minuter. Häll av.
Häll på grädde i pannan och reducera till simmigt. Häll på kantarell och puttra någon minut. Salta och peppra efter behag.
 
I en annan panna smörstek brödet utan kanter. Surdegsbröd eller toast om man vill till gyllenbrun.
 
Aptera stuvningen på brödet och hugg in. Jag själv tog ett iskallt glas mellanmjölk. Ekologiskt givetvis.
 
/Masssimo

Eldig krabbtortelacci med gul paprikasås

Äntligen har det blivit så pass svalt inomhus att man orkar stå bland grytorna. Under sommaren har det komponerats en och annan fiskrätt samt inhämtad inspiration från Mallorca. Hösten kommer att bjuda på många nya recept och några favoriter i nya tappningar. För tredje gången har jag även anmält mig till Sveriges Mästerkock. Får se hur det går. En bra start att få igång matskapandet i alla fall. Här kommer en krabbtortelacci med en gul paprikasås. Såsen passar utmärkt till pilgrimsmusslor, men varför inte så här. Håll till godo! Nu invigs höstsäsongen.
Tyvärr kass bild. Kameran var ej uppladdad
 
 
Recept.
Pastadegen.
100 g Durumvete,
100 g vetemjöl.
2 ägg + 1 äggula
lite vatten
lite olivolja
lite salt.
 
Knåda ihop till fin boll och låt vila i kylen i gladpack i minst 1 timma. Använd pastamaskin och kavla ut på den smalaste inställningen. Ta en cirkel eller fyrkant och stämpla ut. Vik ihop och använd vispat ägg till lim.
 
Krabbsmeten:
Krabba på burk eller egenkokt
Ricotta
Cayenne
salt
peppar
 
Här gäller eget huvud. Du behöver inte mycket Ricotta. och pressa ut så mycket vätska du kan från krabban. För smetigt, blir det jobbigt att göra tortelaccin och den spricker gärna i vattnet. Smaka av kryddningen...
 
Gul paprikasås
1 stor gul paprika
2 msk flytande honung
2 msk vitvinsvinäger
1,5 - 2 dl olivolja
1 vitlöksklyfta
salt
vitpepparfrån kvarn
 
Gör så här:
Sätt på ugnen på 180 grader. Dela paprikan på mitten. Bort med kärnhus. In i ugn tills skalet lossnar. den ska inte bli bränd. Häll i paprika, honung och vinäger i en blender och kör till slät. Häll på olivolja till bra konsistens.
Krydda med vitlök, salt och peppar. Tänk på att denna sås är kall. Så låt den stå i rumstemperatur. Pastan värmer upp såsen
 
Koka tortelaccin i saltat vatten i ca 3,5 minuter. Häll en spegel av paprika såsen. Springla lite persilja, lite peppar och parmesanost. Ja det där klarar ni av själva.
 
Gott? Ja givetvis
 
/Massimo