Nässelsoppa med fjällöringtartar och 64 ägg och årets första körvelskott

Så är det slut i påsen från Borgafjäll. En sista fjällöring får pryda tallriken i form av en tartar. I och med att fisken varit fryst, brukar jag rimma den lätt en timme för att få lite mer känsla i köttet. Vad jag har förstått är det en konstart att rimma och grava. Så det är väl därför man inte lyckats varje gång. Som vanligt hittar jag på medans jag gör rätten. Det enda som faktiskt är exakt. Det är ägget. 64 grader exakt.
 
Recept:
3 dl nässelskott
4 dl grönskasbuljong
1,5-2 dl grädde
Salt
Peppar
eventuell toppredning
Öring, röding eller lax
salt
socker
Färsk spanskkörvel
Ägg
 
Gör så här: Blanchera väl sköljda nässlor i lätt saltat vatten i ca 30 sek. Kyl av i isvatten. Blanda buljong och grädde. Koka ihop. Ta en 1/2 dl och mixa vid sidan om med nässlorna. Häll i nässelpuren i resten av grädd/buljongen och puttra till belåtenhet. Går ganska snabbt. 10-15 minuter.
 
För att tighta upp en fryst ädelfisk brukar jag rimma den lätt med salt och en gnutta socker. Brukar räcka med 45 minuter. Skölj av i ljummet vatten. Hacka fint. Hacka även körvel, vilket har en angenäm aniskaraktär. Blanda med fisken. Salta, peppra efter behag.
 
Ägget är det mest svåra att göra. Lite fin i kanten ägg. Jag har en sousvide vilket gör det superenkelt. 55 minuter. Och sedan är det klart. Annars får man köra på känn den vanliga metoden.
 
Ja, sedan är det bara att montera och njuta. Helst ska det vara en Grüner Veltliner eller en torr Riesling. Då är man hemma. Givetvis är sällskapet det viktigaste.
 
LYcka till
 
/Massimo
 
 
 

Fjällröding med saffransrisoni

För ett par veckor sedan var jag uppe i Borgafjäll med ett gäng kompisar. På agendan stod skoteråkning och pimpling. Själv fick hag en röding och en öring. Dock var mina kompisar snälla och gav bort all sin fångst. En fjällröding har en mycket fin smak och är många gånger godare än den odlade. Fast man ska ju ha tid att fiska också.
 
Recept:
Egenfångad Fjällröding eller köpt
Risoni
3 dl Grönsaksbuljong
Sockerärtor
1,5 dl Västerbottenost eller liknande
Inlagd fänkål
1,5-2 dl Grädde
Torkade tomater
Saffran
 
Gör så här: Koka upp buljongen och grädde. Låt puttra i tio minuter. Häll i lagom mängd saffran. Koka samtidigt upp Risonin. Men ta av och skölj kallt efter 10 minuter. Häll tillbaks i kastrull. Hacka sockerärtor fint. Blanda med RIsonin. Häll på buljong/gräff koket i smådoser. Det ska vara lite rinnigt. Blanda i osten så att du får en Risotto krämighet. Torrosta finhackade torkade tomater. Jag brukar ha syltad fänkål till. Den bör man göra en dag innan. Sedan är det bara att smörsteka den lilla rödingen. Tänk på att inte steka för hårt, då den lätt blir torr och tråkig.
 
Lycka till
Taggar: fjällröding, picklad fänkål, risoni, röding, saffransglass, saffransrisoni;

Lamminnerfilé med sötpotatis och jordärtkockskräm och en starkt reducerad portvinssås

Denna rätt kom till för ett par veckor via en kompis som la upp en bild från en restaurang. Bilden var med hjortfilé, men jag gjorde denna med lamminnerfilé och har även gjort med ren. En kostnadsfråga givetvis. Till detta använde jag mig av min nya köksleksak, sousvide av märket Grant. Jag är förbluffad, jublar och hoppar jämfota. Det möraste kött jag någonsin ätit. Mina vänner var som stora smileys. Har ni möjlighet att pröva, låna eller köpa en sousvide, kommer ni aldrig att ångra er. Givetvis är köttet och kryddning en viktig detalj.
 
 
Recept:
Lamminnerfilé/renfilé
Sötpotatis
Jordärtskockor
Thabasilika eller nu på våren nässlor
Björnbär
Grädde
Frityrolja
salt
Peppar
 
Apparater du behöver: Vacuumförpackare och sousvide
 
 
Gör så här: Putsa filéerna, krydda med salt, peppar/sichuanpeppar. Vacuumförpacka köttet och låt vila en timma. Sätt på sousviden med vatten. Jag ställde min på 63 grader. jag gillar att den är fint rosa. Om du väljer vilt, kan du gå ner till 53 grader. Släng i påsen i vattnet. och lått gå. VI hade ingen brådska, två timmar lågg den där. Men jag tror den är klar efter ca en timma. Ta upp ur påsen och bryn till fin yta i het stekpanna.
 
Skala ett par jordärtskockor och skär i lagom storlek. Mandolina en till två skockor i tunna skivor. Häll i 80% grädde och 20% mjölk. Koka lugnt tills kockorna är mjuka. Det är lätt att det bränner i botten. Beroende på hur mycket grädde/mjölk du använder. Häll av lite och mixa och tillsätt om det blir för tjockt. Det ska vara krämigt. Krydda upp med salt och peppar
 
Ta en kastrull och värm frityroljan till 140 grader. Fritera de mandolinade skockorna till fin färg. Det är lätt att bränna på sidorna.
 
Skala sötpotatisen och skär i valfri storlek. På med ugnen på 180 grader. Gnid in potatisen med rapsolj. Krydda rikligt med salt och lite peppar. Ca 30-40 minuter.
 
Portvinsås
 
2 Charlottenlökar
1 dl champinjoner
3 dl rött vin
4 dl portvin
2 lagerblad
5 dl kalvfond
smör
salt
peppar
 
Gör så här: Stek löken och schampinjorna i smör tills gyllenbruna. Häll på vinet, portvin ,lagerblad och timjan. reducera till hälften. Häll på kalvfonden. Reducera till hälften eller önskad styrka. Krydda upp med salt och peppar. Toppred med lika mängd smör och vetemjöl till såskonsistens.
 
Ja nu är det bara att räkna ut hur och när allt ska startas. I och med att köttet i princip är klart efter en timma, har ni en bra riktlinje. Ett tips också att plocka ffram björnbären så att dom är ordentligt tinade om ni inte har färska. Jag lovar att denna rätt slår det mesta. Hör gärna av er och berätta era erfarenheter.
 
/Massimo