En sväng söderöver i maten och vinets tecken

Under ett antal år har jag blivit nerbjuden av goda vänner i Ängelholm för att laga en festmåltid. Normalt har det blivit ganska stressigt då jag landat runt lunch och middagen är vid 19.00 tiden. I år fick jag gå upp vid 04.00 för att hinna gå ut med hunden och bege mig ut till Arlanda. Normalt brukar jag ta en massa bilder, men jag struntade i det i år. Jag tänkte om jag kan förmedla känslan bara i ord har jag kommit långt. -Jag får se vad ni tycker
 
Min gode vän hämtade upp mig vid Ängelholms flygplats och det bar av direkt till Brännborns (ICA numera tror jag) för inköp av råvaror. I år lyckades jag skrapa ihop en 7 rätters. Rödingen skulle vi hämta upp i fiskeaffären. Döm av förvåning när dom säger att det inte kom någon leverans. trots att det var beställt. Jaha, dagen börjar ju mindre bra. Efter mycket om och men skulle den komma vid tre tiden på eftermiddagen.
 
För att knyta ihop en middag kan man inte spreta för mycket, utan det måste finnas någon röd tråd i det hela. MIn tanke var. Rena smaker! Inte för mycket jox runt omkring.
 
Som starter tänkte jag att vara extra ambitiös. Ljummen juliennad zucchinibädd med kungskrabba och en skvätt av citron. Starter nr 2. Vispad ankleverpaté med irörd marsalavin, baslamicocremé och skivad gråpäron på smörstekt bröd. Till detta en Champagne.
 
Till förrätt: Purjolök på tre vis med getost. Bakad, friterad och créme. Receptet har jag skrivit om för någon vecka sedan. Till detta en Grüner Veltliner från Österrike
 
Som ett litet mellanspel: Vit blomkålssoppa med kraftiga smaker. Enkelt i mormors kaffeporslin. Här fortsatte vi med en Grüner Veltliner.
 
Huvudrätt: Smörstekt röding, saffransrisoni och syrad fänkål. Har gjort denna rätt massor med gånger. Recept finns här i bloggen. Denna gång med extra tillbehör. Vad sägs om torkad kapris, smulad över. Och en citronsmörsås.
 
Osträtten. Saint Agur. Min favorit ost. Gullöksmarmelad och syrliga äpplen med ett lokalt knäcke med smak av rödbeta. Vinet är från en kompis i Aosta-dalen som gör ett rött dessert vin.
 
Som avslutning. Handvevad blodapelsinglass på en spegel av blodapelsincréme. Till detta en moscati d´asti.
 
Jag tillbringade ca 8 timmar i förberedelser. Det som är lite nytt i år är jag har börjat torka olika saker. Bland annat apelsincest och kapris. Pröva det. Mycket smakrikt och visuellt vackert.
 
Som ni förstår är man ganska trött efter en lång dag. Men det är inte slut än. Som sig bör åker vi alltid över till Köpenhamn dagen efter. Och i år hade vi bokat på Schönneman. Ett av Danmarks/Köpenhamns bästa smörrebröd ställen. Här kommer lite bilder efter alla bokstäver.
 
Om ni åker till Köpenhamn är smörrebröd en självklarhet. Jag tror alla har sitt favoritställe. Mitt är Schönneman. Öl och snaps är brukligt till dessa maträtter.
 
 
Friterad rödspätta med remouladsås
 
 
 
Oxfilétartar
 
 
 
Stekt sill
 
 
Friterad Camenbert
 
 
Kycklingssallad
 
 
Något kött med leverpastej underst
 
 
På söndagen är det det obligatoriska besöket på Kallis. Ett kallbad i Helsingborg. I år slog jag rekord. 1 grad varmt.
 
 
 
En perfekt avslutning är att få njuta äggakakan. En skånsk stolthet. Och min goda vänner gör den godaste av dem alla.
 
Nu ska jag göra min variant på smörrebröd av de rödingbitar som finns kvar. Det kanske blir några bilder eller recept till ikväll.
 
/Massimo

Zucchinitagliatelle med chilifrästa räkor och pan grattato

Fördelen med att ha kylskåpsrens är att man får vara extra kreativ på det som finns. Jag tror att en sådan mystery box som de har på Mästerkocken skulle vara perfekt för mig. Om jag nu fick vara med någongång. Jag har gjort varianter av denna rätt tidigare, men jag tycker att det blir så pass bra att jag fortsätter. Själva zucchinin är huvudråvaran och är tacknämlig att laga en "vegetarisk" rätt på. Här kommer en variant som är mycket smakrik.
 
 
Recept:
Zucchini
Räkor
Äpple. Helst något rött som ofta är lite mer mjöligt
Soltorkade tomater
Salladslök
Dagsgammalt bröd
(Honung)
Chili
Vitlök
Salt
Peppar
 
Gör så här: Mandolina/julienna zucchinin i 2-3 mm tjocka stänger. Använd ej kärnhuset då den innehåller mycket vatten. Salta zucchinin lätt och låt dra ur lite vätska i en bunke. Ca 30 minuter.
Finhacka torkade tomater och salladslök
Skala räkorna och glöm ej at ta bort bajssträngen.
Ta dagsgammalt bröd och smula med en minihackare till fint. Ta en vitlök och mixa ihop med brödet. Salta lite. Antingen använder du en fritös på 140 grader tills gyllenbrunt eller smörsteker till fin färg. Smaken blir lite annorlunda. Välj själv. Låt torka på papper.
Värm en panna med smör och lägg i en grovt hackad vitlök och fräs runt lite. Vitlöken ska ej brännas. Vänd ner zucchinin, salladslök och tomater och fräs runt i ca 2 minuter. Det ska fortfarande vara krunch i zucchinin och inte mosigt. Samtidigt värmer du en stekpanna med smör eller olivolja och tillsätter önskad mängd chili. Om du vill ha en lite mer asiatisk touch tillsätter du lite honung i smöret eller oljan. Räkorna fräses i ca 15-20 sek. Tänk på att de blir sega om man kör för länge.
Skär äpplet i fina små fyrkanter. Strössla över vid servering
I denna rätt bör man vara försiktig att salta, då det finns en hel del från början.
 
Häll upp och strössla pan grattato på allt. Är man supervego finns detsäkert andra "proteiner" som kan passa.
 
Smaklig spis
 
/Massimo
 

Purjolök på tre vis

Det är snart dags för den årliga middagen i Skåne. Man vill ju förnya sig och det är lite brådis just nu. I år har jag tänkt att hålla med enkla och rena smaker som ledstjärna. Normalt brukar jag vilja ha ett liten proteinbit på tallriken. Det blir liksom lite mer då. Så jag tänkte gå lite Wild and Crazy. Vego-förrätt. Fantastiskt milda smaker. Tänk på att det/de översta lagret på den bakade purjolöken kan bli lite seg och hård. Men vacker för presentation. Nu skulle det varit lite Timjan på. men det hade jag inte hemma.
 
 
Recpt:
Purjolökar
Créme Fraiche
Getost
Pinjenötter alternativt Solroskärnor
Salt
Flingsalt
Peppar
Timjan
Frityrolja
Olivolja
 
Gör så här. Sätt ugnen på 250 grader. Tvätta purjolöken. Skär ett snitt i löken utan att dela den. Skär inte bort roten. Den håller ihop allt under bakning. Lägg löken på en plåt eller liknande. Sprinkla lite olivolja över.Bakningen tar ca 20 minuter. Efter 10 minuter lägg folie över så att inte löken bränns. Låt löken vila i 10 minuter efter bakningen
Innan du stoppar in löken i ugnen. Sätt på en kastrull med lättsaltat vatten. Skär av de fina delarna av den gröna stjälken (ca 10-15 cm). Häll stjälkarna  i det kokande vattnet. Blanchera i tills mjuka. Lägg i löken i en blender med ca 1/2 dl Créme Fraiche. Nu ska det hackas till slät pure. Tillsätt evenuellt mer Créme Fraiche för önskad konsistens. Salta och peppra efter behag.
I en annan kastrull värmer du upp frityrolja till 140 grader. Mandolina purjolöken/skär i fina strimlor. Fritera till gyllenbrun färg. Lägg på hushållspapper.
 
Monteringen och upplägg på tallrik får ni bestämma själva. Bilden visar ett förslag. Nu skulle det varit lite färsk timjanblad över allt. Men det får bli nästa gång.
 
 
/Mats
 
 
 
Taggar: friterad, purjolök;