Ostdessert a la Saint Agur

Väldigt ofta får jag ideer från TV-program eller bilder från Instagram. I detta fall från Mastercheff Australia. Hittade receptet, men insåg snart att jag måste göra om det. Fördelen med ett komplicerat recept är att du kan göra det mesta redan innan. Vilket gör att du inte behöver jobba ihjäl dig till själva middagen. Upplägget på bilden är inte det bästa utan jag kommer att modifiera det i framtiden. Så detta recept är en kombo från fyra olika recept och är väldigt nöjd över att lyckat så pass bra. Håll i er för ostdessert 1.0. Även Sherryn Oloroso, är en stor smakbärare i detta recept.  Ett nytt upplägg kommer på mitt instagram under veckan , ilmassimo_swe.
 
Recept. Glass.
390 ml 3% mjölk
90 ml 40% grädde
90 g glykos
3 äggulor
120 g strösocker
80 ml Oloroso sherry.
 
Gör så här: Blanda mjölk, grädde, socker och glykos. Vispa tills allt löst sig. Lägg i äggulor och under vispning på värme till 84 grader. Häll sedan in i en bunke som står i isbad eller liknande. Vispa så att det inte blir äggröra. Låt stå kylt. Tillsätt oloroson. Häll ner i glassmaskin tills klart.
 
Saint Agur creme
100 g Saint Agur
50-70 ml gräddfil
Salt
Peppar
 
Gör så här: Blanda ihop till en slätt smet i blender. SMAKA AV. Ställ in i kylen i spritspåse innan upplägg. Lätt eller hur.
 
Recept Honungsflarn:
75 g smör
120 g strösocker
65 ml honung
60 g vetemjöl
1 äggvita
1/2 tsk kanel
Peppar
 
Gör så här:
Sätt ugnen på 180 grader. Blanda smör, socker, hoonung, vetemjöl och kryddor i en matberedare. När allt blandats väl. Tillsätt äggvitan och blanda ihop. Smeta ut på bakpapper eller silkmatta i ett tunnt lager. Grädda tills du fått en gyllenbrun färg. Vill du göra rundlar eller rektangulärer måste du vara snabb med kniv eller andra former innan det stelnar.
 
Recept Valnötssand:
100 g valnötter
175 g vetemjöl
85 g smör
85 g muscuvadosocker
Flingsalt
 
Gör så här: Sätt ugnen på 220 grader. Rosta valnötterna i en torr stekpanna. Ta hälften och mixa fint i en blender/mixer. Tillsätt resten av ingredienserna. Den sista hälften av valnötterna hackar du i bitar enligt eget huvud. blanda ihop allt och låt rostas i ugnen. När den blivit gyllengrun. Ta ut och sprinkla flingsalt. Tänk på att inte ta för mycket.
 
Fikon
3 fikonhalvor per person
smör
Oloroso
strösocker
 
Gör så här: Ta en stekpanna och tillsätt smör. Lägg i fikonhalvor med skinnsidan nedåt. Tillsätt en skvätt socker för karamellisering. Här är det viktigt att fikonen blir "stekta" så att dom är mjuka och fina. Tillsätt tillslut en gnutta oloroso över allt i pannan.
 
Nu är det upplägget/monteringen. Och jag tror säkert du kommer fram till ett snyggare upplägg än detta.
Jag kan säga att bara glassen är värd att äta ensam.
 
Lycka till
 
/Massimo
 
 
 
Taggar: dessert, oloroso, ost, saint agur;

På G

Nytt år och nya kreationer. För drygt tre veckor sedan startade jag mitt lilla projekt att göra Black garlic. Enligt olika recept och skolor Fastnade jag för två. Den ena var att bara slänga in vitlökar i torkugnen. Den andra var att vacca. Den förstnämnda blir inte alls bra. Stenhård. Men perfekt att göra ett pulver av löken. Smaken blir lite rostad och väldigt fyllig. Jag har tänkt att prova det i buljong senare i veckan. Den andra som legat i vacc. Ser ni nu resultatet efter ca tre veckor. Fortfarande inte direkt svart. Allstå får ugnen puttra på en vecka till. Jag kör på 55 grader.
 
Vad är perfekt balans i en Lasagne? Ska det vara mer kött än pasta?. Ofta har jag gjort tre lager. Men det gör att den blir ganska platt och det tenderar attt det blir för mycket kött. Denna 5-lagers, där jag försökt att ha lika mycket köttfärs som pasta blev väldigt lyckad. Recept behövs knappast. Lägg bara ner lite kärlek på Bechamelsåsen. Det är min rekommendation.
 
En klassisk Pad Thai fast på mitt sätt. PÅ senare tid har det blivit svårare att hitta Vannameiräkor i butikerna. Och då framförallt råa. Fördelen med råa att du kan steka/ånga dem precis till det du själv vill. Använder du färdigkokta. Är dom ju liksom redan klara. För mig är Pad Thai, Thailands svar på pyttipanna. Alltså är det bara att slänga ner vilka grönsaker och proteiner man har för tillfalligt.
 
 
 
Ikväll kommer jag ta tag i ett läckert dessertrecept. Olorosoglass med karameliserade fikon och honungcrisp och blåmögelkräm. Det kanske inte låter helt hundra, men jag tror att det bli en smakexplosion.
 
/Masssimo
Taggar: Norrländsk lasagne, black garlic, pad thai;

Ungerskt lantbröd

Här kommer ett recept från en hundkompis i Tanto. Jag har modifierat det lite. Framförallt har jag läst till mig att Ungerskt lantbröd ofta innehåller potatis. Jag antar att det gör det väldigt saftigt. Men idag kör jag en snikvariant. Det viktiga är den typ av mjöl som används. Och av min kompis erfarenhet är Vetemjöl special det bästa. Men du är givetvis välkommen att prova det som passar dig.
 
 
Recept.
7 dl fingervarmt vatten
50 g jäst
2 msk Salt
2 liter Vetemjöl Special (1,2 k ungefär)
2 msk kummin
 
Gör så här: Blanda alla ingredienser och kör i assistenten i 10 minuter tills den är smidig. Annars får du köra manuellt och får en gratisträning på köpet. Jäs under duk i 1 timma.
Baka ut till 2 stora bröd. Har du en normal ugn. Rekommenderar jag att du använder två plåtaratt lägga u degen på. Den sväller rejält.
Sätt ugnen på 300 grader eller max. Jag har en som går till 250 ca. Pensla de jästa bröden med ljummet vatten. Grädda brödet i 7-8 minuter på 250 greder eller 7 minuter på 300 grader.
Vrid ner ugnen till 200 grader och grädda ytterligare  i ca 20 minuter. För att ett bröd ska vara färdiggräddad ska innerkärnan vara 98 grader. Skorpan gör det svårt att få igenom en termometer så du får köra på känn om det inte går. Ta ut och pensla ytterligare litevatten på skorpan . Låt svalna utan duk.
 
Smakar fantastiskt med svedjans ost som pålägg och valfri varm dryck
 
/Massimo
Taggar: Bröd;