Hur ofta slänger man en kokbok. Aldrig

Under åren har man samlat på sig ett antal kokböcker. Mer eller mindre bra. Här kommer min samlade kollektion för intressant hungrande matlagning. Ingen närmare presentation behövs tror jag.
Uppdaterar kontinuerligt har ca 50 böcker.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Frozen Cheesecake

Om man tänker hamburgare, på vilket land tänker man då på? Givetvis U.S.A. I samband med hamburgereventet var vi givetvis tvungna att ha en annan amerikansk ikon. Cheesecake. Under fredagsnatten höll jag på att baka den traditionella varianten som ska in i ugn etc. Tyvärr stoppade jag in den i kylen när den fortfarande var varm. Resultatet, helt ihopsjunken i mitten. För att rädda situationen fick det bli frozen cheesecake istället.
 
 
Recept:
4 ekologiska ägg
1 1/2 dl strösocker
Skal av 1 1/2 citron
1 msk citronjuice
1/2 msk riven ingefära
200 g philadelphiaost
4 dl vispgrädde
200 g digestivekex
75 gr smör
 
Gör så här
Sätt ugnen på 180 grader. Krossa kexen i mixer, fint. Smält smöret. Häll i 150 gr kex i smöret och platta ut allt i en löstagbarform (jag använder en form som är 16 cm. För att jag vill få höjd. Standard är 24-26 cm). Gör bara en botten inga kanter. Grädda i ca 10 min eller tills gyllenbrun.
Separera äggulorna från vitorna (utan att det kommer någon äggula i vitorna).
Vispa äggulor, strösocker, citronskal, citronjuice och riven ingefära poröst i en bunke och rör ner philadelphiaosten. Vispa grädden fluffig och vänd ner den i smeten.
Vispa vitorna till ett hårt skum och vänd försiktigt ner dem i smeten.
Frys smeten i 3–4 timmar, så att den är lättfryst vid servering.
Garnera toppen med resten av digestivkrosset och gärna lite bär
Spola utsidan av formen med varmt vatten så lossnar cheesecaken lätt.
 
 

Pankopanerad röding med svamp och purjolöksfyllning

Vilken tur. Hann precis bli klar innan Solsidan satte igång. Ni som följer Masterchef Professionals UK känner till Michel Roux. I veckan gjorde han en rätt som heter "Epigram de sole". Mycket känd tydligen. Det här är en mycket förenklad söndagsvariant, men mycket god. Förutsättningen är givetvis att du har en fisk liggandes i kylen.
 
 
Recept: 2 portion
1 hel Röding
1/2 banancharlotten
1 bit purjolök
6 Championer
1 Citron
1,5 dl Riesling
1-1,5 dl grädde
Körvel
vetemjöl
1 ägg
panko ströbröd
salt och peppar
3 Fasta potatisar. Använde själv Asterix
 
Gör så här:
Filea fisken. Spara renset. (Ej huvud och skinn). Filea och ta bort skinnet på fileerna.
Choppa tre champisar och purjolök fint. Smörstek champis och purjolök. salta, peppra och lite körvel (funkar med torkad). Ta åt sidan och låt svalna.
Choppa resterande och champis och charlotten grovt. Fräs i kastrull. I med Vinet. Smula ner lite körvel. Fräs av i en minut. Lägg i Fiskrenset och grädde. Låt puttra i 25 minuter. Ta av och sila i finmaskad sil. Puttra vidare i ren kastrull för önskad konsistens. Krydda efter behag. Pressa gärna i lite citron för fräschör
Samtidigt skala potatis i önskad form och stek lätt i panna så att det får färg. Salta och peppra. ta en eldfastform och ställ i 180 gradig ugn i ca 25-30 minuter tills dom är klara
När allt annat puttrar. Ta fileerna och pressa lite citron på en sida och salt och peppra. Ta champis och purjolök och lägg som en sträng på ena halvan av fileen. Vik den tomma filedelen över så att den täcker. Doppa i vetemjöl. Vispa ägget och doppa fileen i detta. Doppa sedan fileen i panko ströbrödet. Stek i mycket smör med en gnutta olja. Ca 2 minuter på varje sida. Tänk på att inte ha för hög värme.
 
I veckan blir det gravad röding. vem vet hur det kommer att bli
 
Ha en trevlig söndag