Dagarna innan jul

Hur det än är, tycker jag det är roligast att bjuda hem folk. Laga mat tillsammans och prova goda viner. Igår var en sådan kväll. Jag hade sett en bild på instagram med halstrad oxfilé, men sådant finns inte i min frys. Däremot världens möraste reninnanlår. Rätten blev döpt till "vid vägs ände". Det finns en sådan väg uppe i Borgafjäll. Sedan vildmark och Sameland. Till detta provade vi igenom en del av vinproducenten Steinschadens viner.
Jag har en förkärlek till Sechuanpeppar. då den har en enbärston i sig som är mycket angenäm.
 
Recept:
Reninnanlår
Sechuanmajonäs.
Jordärtskockschips
Skogens bär
Persilja
Salt
Peppar
Flingsalt.
 
Gör så här:
Trimma renen. Krydda. Hetta upp en stekpanna och halstra. Inte för länge så att det blir genomstekt. Tanken är att det ska vara rått. Renen är fryst från början så man behöver inte vara rätt för bakterier. Gör majonäs och krydda upp med Sechuanpeppar efter smak. Strössla på med skogens bär och chips enligt din egen layout.
 
Jag kan säga att detta är en av de godaste rätter jag någonsin gjort i sin enkelhet.
 
Fyra olika viner från vingården Steinschaden. Haide passade utmmärkt till renen "vid vägs ände"
 
 
Den klassiska rödingen med saffransrisoni. recept finns sedan tidigare.
 
Och en spontan hemmagjord hallonglass och lite pepparkaksströssel. Allt för julkänslan.
 

50-års middag med de närmaste

I förra veckan fick jag förtroendet att göra en fem rätters midddag för min gode väns 50-årsdag och hans närmaste. Som vanligt följde min ovärderliga Sous Vide apparat med. Tänk vad skönt att bara slänga ner köttet i VAC-påsar. Låta det puttra i exakt temperatur tills det är dags att äta. Givetvis fanns det många moment och det blev lite lätt stressigt som det bör ändå. Ett tag var vi fyra stycken i köket för att hinna klart allt. Som vanligt hinner man inte fotografera allt och man glömmer bort när man har som mest att göra. Här kommer menyn:
 
Starter
Vispad anklevermousse med äpple
Dryck: Enskede Cider 2014. (Hemmagjord av 50-åringen)
 
Förrätt:
Creme Ninon med gravad laxtartar
Dryck: Palmer Millésime 1996, magnum.
 
Rådjursfile´ och mandelpotatispuré med en touch av västerbottenost. Portvinsås
Dryck: Ch de Commanderie St Emillion 2005 och Nicolas Catena 2005
 
Ostbricka
Dryck: Masi Costasera Amarone
 
Tarte Tatin med kanelyogurtglass
Ch Suduiraut Sauternes 2002
 
Förberedelser av förrätten.
 
Förrätten klar för gästerna.
 
Min ovärderliga Sous Vide.
 
Här görs det Tarte Tatin för andra gången mitt liv.
 
Tarte Tatin
 
Jordärtkockschips på G. En liten detalj av många till huvudrätten
 
Om du går i funderingar på att hyra in en kock? Varför inte slå mig en signal. 070-749 21 71
 
/Massimo.

Massimo trakterar guldbröllops jubilarer

De två senaste helgerna har varit väldigt intensiva med matlagning. Inte nog med att jag har lagat mat för andra, har det även varit mycket speciella dagar för vissa. För två helger sedan firade mina vänners föräldrar guldbröllop. Totalt var det 10 personer från familjen. Jag tror de flesta vet hur det kan vara om man kommer in och ska laga mat i en annans kök. Man har ingen aning om var saker och ting finns. Hur fungerar ugnen? Och den där gasspisen är det samma som induktion i värme? Ja det är många parametrar som måste fungera för att inte göra fel. Nu är ju jag en materialfreak vad gäller köksutrustning. Vad gäller kött tar jag det säkra före osäkra och använder en Sous Vide. Den garanterar exakt temperatur och köttet plockas fram för att brynas just före servering. Innan förrätten och varmrätten hade jag enklare vinprovning av vinerna. Bara för att jag skulle få ännu mer att göra. Tyvärr finns det inte så många bilder, men här kommer menyn.
 
Amuse Buche:
Vispad anklever med en touch av Madeira på Levainskorpa
Dryck: Champagne Paul Bara Millésime 2006


Prestarter:
Klassisk Tore Wretman Cremé Ninon soppa i kaffekopp
Dryck: Champagne Paul Bara Millésime 2006

Liten vinprovning av de vita vinerna inför förrätten:
Schloss Gobelsburg Steinsetz, Grüner Veltliner 2014
Schloss Gobelsburg Kammerner Gaisberg Riesling 2014

Förrätt:
Rimmad och honungsmarinerad Röding med pepparrotsmajonäs och senapsvinegrette.

Liten vinprovning av de röda vinerna inför varmrätt
Carrick, Pinot Noir 2013
William Murdoch Syrah, 2011

Varmrätt:
Lågtempererad rådjursfilé, med rostad sötpotatis, palsternackscremé och en kraftig reducerad portvinssås

Ost:
Saint Agur med rödlöksmarmelad och fröknäcke
Dryck: Domaine Pouderoux Maury, 2012

Dessert:
Julig Frozen Cheescake med skogens bär
Dryck: Castion Moscato D´Asti 2014
 
Förrätten:
 
Här får man hjälp med att lägga osttallriken:
 
 
Osttallriken: