På G

Räkmackans dag var för ca två veckor sedan och jag fick ett toppbetyg för vinet Steinschaden, som just rekommenderades till en räkmacka. Mitt upplägg är väldigt enkelt. Jag har skippat ägget och koncentrerat mig på räkor. Till detta gjorde jag en citronmajonäs. Och skulle man vara sugen på lite grönt fanns det också. Det viktigaste är! Pillra bort bajsranden och använd kavring.
 
 
 
Rimmat sidfläsk i ugn. Det kan bli hur gott som helst. Sätt ugnen på 150 grader och varmluft. Ställ köttbiten på ett galler i ett bläck. Låt gotta sig i 2-3 timmar. Ta ut och låt svalna. Sätt ugnen på 220-230 grader och krispa till svålen. Tillbehör. Klassiskt rödkål. Men det kommer en variant på råraka på morot och palsternacka inom kort.
 
 
 
Taggar: fläsksida, knaperstekt, räkmacka, räksmörgås;

Burrata med confiterad tomat

En av mina Italienska vänner importerar allsköns mat från Italien. Särskilt god är Burratan. Varje måndag flygs pinfärska Burratas in och kan sedan köpas lite senare på dagen. Om du är intresserad kan jag rekommendera att gå in på Mozzarella-Expressen eller besöka Wijnjas i Stockholm. Här är en variant på Caprese med oerhört mycket smak.
 
 
Recept:
1 Burrata/person 125 g
Tomat
Bacon
Smör
Vitlök
Timjan
Basilika
Balsamico Cremé
Salt
Peppar
 
Gör så här: Burratan är inköpt. Skålla tomaten och ta bort skinnet. Lägg i isvatten. Sätt Sous-Viden på 60 greder. Ta fram en Vacc-påse och lägg
Ca 25 g smör/tomat. Salta, peppra och timjan efter smak. Ungefär en halv vitlök/tomat.
Vacca försiktigt så att tomaterna inte krossas. Lägg påsen i det 60-gradiga vattnet och låt stå i ca 45 minuter. Under tiden stek Bacon i småbitar knaperstekt och strimla Basilikan.
 
Lägg up och ringla Balsamico Cremé efter behag.
 
Tänk på att ju färskare Burratan är. Desto godare
 
Arrivederci
 
/Masssimo
 
Taggar: burrata, förrätt, mozzarella, tomat;

Vildsvinsgryta

I helgen var det vinprovning med en av mina vinprovarklubbar. Finum Vinum. Vi har hållt på i c 5 år. I och med att en av deltagarna bor i Spanien, bad han mig att göra maten. Dagen till ära var det Italien som tema. Vilket passar mig utmärkt. Det fick bli Burrata, vildsvinsgryta och panna cotta. Ganska klassiska rätter. Dock i ett väldigt spartanskt kök. Jag fick ta med med en induktionsplatta för att kunna slutföra maten.
Här nedan kommer receptet på vildsvinsgrytan och de viner som provades.
 
Skogschampinjoner förbereds till grytan. Inga bilder pågrytan då det ser ungefär likadant ut, som en gryta.
 
Recept:

2 kg putsad vildsvin (Grytbitar. Helst större gör enklare putsning)
5 msk vetemjöl
1 flaska rött vin. (torrt och ej för ekat)
8 dl vatten
3 st morot stor
3 st vitlök klyfta
2 pkt bacon
350 g schalottenlök
400 g skogschampinjoner eller karljohan som grunden är (själv tycker jag att det blir för "slemmigt")
16 st kryddpepparkorn hela
6 st lagerblad
3 tsk torkad timjan
2 dl soltorkade tomater strimlade
4 msk koncentrerad viltfond
4 msk tomatpuré
2 tsk salt (Salta efter egen smak)

Gör så här:

Putsa köttet och skär det i 3-4 cm stora bitar. ( i mitt fall putsar jag, så att man slipper brosk, senor och hinnor. Räkna med att 20-30 procent försvinner då vildsvinet är en seg rackare) Dela svampen i halvor. Stek kött för en fin malliardyta. Fräs svampen i en torr panna i ca 15 min på medelhög värme Pudra över vetemjöl, rör om så mjölet fördelar sig. Häll i en större kastrull med köttet

Tillsätt vin, buljong, vatten så att det täcker. Koka upp och rör om ofta. När det börjar koka, sänk värmen så det sjuder. Puttra i ca 1-1,5 timme. Eller när köttet börjar kännas tillagat

Tillsätt soltorkade tomater, kryddpeppar, lagerblad, timjan och tomatpure. Puttra ytterligare 20 minuter.

Här stoppar jag och låter allt gotta sig i kylen eller liknande tills nästa dag. Inget måste, men påverkar smaken positivt.

Skär baconet i 2-3 cm stora bitar (om man inte vill ha bacon kan man alltid tillföra essens av smoked BBQ, hacka vitlöken. Puttra i ytterligare 30 -45 minuter.

Skiva moroten i 1 cm stora skivor. Skala och dela löken på tvären. Häll i moroten. Efter 20 minuter löken. Puttra vidare tills moroten har lite crunsch och löken fortfarande har form. Brukar ta ca 45 min -1 timma. Tänk på att värmen gör så att morot och lök fortsätter "bakas".

Tänk på att moroten och löken beter sig olika gång från gång.

När ni är nöjda med kött och alla konsistenser. Salta efter behag. Servera med valfritt tillbehör.

 
 
 
Taggar: vildsvinsgryta, vin, vinprovning;