Kycklingrilette med konfiterad körsbärstomat.

Ibland kommer man över råvaror till ett väldigt bra pris. Och det gjorde jag i veckan med ett gäng majskycklingar. Ska helt ärligt säga att jag är väldigt trött på kyckling nu. Förutom Kycklingbuljong, fajitas och ugnsbakadkyckling finns det miljontals recept. Om man Googlar på Rilette finner man oftast recept med anka. Och att det ska konfiteras i sitt eget fett. Och det blir antagligen allra bäst. Men hur gör man med kyckling? Ankfett eller olja? En av mina favoritmaskiner är tryckkokaren och så fick det bli. Jag vet att man kan göra "pulled" på annat sätt med. Men med tryckokaren blir det magiskt.
 
 
Recept.
I Majskyckling eller annan god kyckling
1/2 flaska Steinschaden Grüner Veltliner eller annat vitt vin med bra syra.
1 stor gullök
2 vitlökar
2 kvistar timjan
2 lagerblad
5 vitpepparkorn
salt
Peppar
 
Gör så här. Filea kycklingen. Du använder bara filéen och baklåret. Skrovet och kycklingvingar brukar jag använda till att göra en neutral kycklingbuljong. Fräs på filé och lår i stekpanna för att få fin färg. Dela gullöken i fyra kvartar. Dela vitlöken i två delar. Ta fram tryckokaren. Häll i alla ingredienser. Fyll på med vatten så att det täcker allt. Koka upp i tryck och låt gå i en timma. Det spelar egentligen ingen roll om du kör två timmar. Det viktigaste är att köttet ska ramla av ben och vara trådigt. Ta ut kycklingdelarna och pillra loss köttet. Sila buljongen och häll tillbaks i kastrull/tryckkokare. Kör med öppen kastrull och reducera till ca 4 dl. Salta och peppra. Lägg köttet i en bunke och häll på den reducerade buljongen lite i taget. Masera in. Köttet ska suga åt sig all vätska. Så ta det varligt så att det inte blir en soppa.
 
Häll kycklingen/smeten i en form som är lätt att ta ur. Täck ytan med smält smör som skyddar kycklingen.
 
Konfiterad körsbärstomat.
Tomater
Vitlök
timjan
Hyvlat smör elle olja
Salt
Peppar
 
Gör så här. Skålla tomaten och kyl den snabbt och ta bort skalet. Antingen stoppar du här och kryddar upp tomaten. Ska vara i rumstemperatur. Eller så vaccar du tomater, smör och kryddor. Ställer in din sousvide på 60 grader. Häll i påsen i vattnet och låt bakas i 25-30 minuter. Större tomater 45-60 minuter. Ta ur påsen.
 
Smörstek bröd/baguette. Lägg på Riletten. Springla lite salladslök och till sist tomaten. Sedan bara att njuta. Gör inte en för stor middag efteråt, för det är svårt att sluta äta.
 
OBS! När ni väl börjat äta av Riletten och smörskyddet är brutet. Bör du äta upp allt inom två dagar. Har ingen erfarenhet om det går att frysa.
 
Ha det
 
/Massimo

Kommentera inlägget här :