Fantastiskt hamburgerbröd

I söndags var jag och en kompis på ett hamburgerevent i stan. Redan i midsomras provade vi detta underbara hamburgerbröd. Jag själv har följt detta recept slaviskt. Det verkar som om det hänger på köksassistenten i detta fall. det gäller att degen blir bra
 
Här direkt saxat från deras hemsida. www.hamburgare.org. Varför uppfinna något som redan är bra
------------
 
 

Det jag var ute efter är ett hamburgerbröd som är mjukt och fluffigt, men inte segt. Man ska inte behöva slita i brödet för att det ska gå isär när man tar en tugga av burgaren. De ska även vara tillräckligt kompakta för att kunna ta upp en viss mängd saft från köttet utan att bli helt soggiga.

Det enda problemet som kvarstår innan de blir helt perfekta är värmespridningen i ugnen. De fick väldigt ojämn färg. Om någon har tips på hur man kan få en jämnare spridning får ni gärna maila eller skriva det bland kommentarerna. Jag har en baksten liggandes men använde den inte vid det här tillfället, jag misstänker att den kan hjälpa till.

Det här behöver du för ca 13 potatisfrallor:
0,5 dl potatismospulver
50g rumstempererat smör
500g / 5 dl mjölk
20g jäst
30g socker
5g salt
600g Manitoba Cream
1 uppvispat ägg
Mjölk till pensling

Gör så här:
Värm mjölken tills den är fingervarm (37 grader). Smula jästen i en bunke, tillsätt mjölken och rör om tills jästen har löst upp sig.
Tillsätt mjöl och potatismospulver. Tillsätt sedan socker och salt samt det uppvispade ägget och smöret. Låt degen gå i en hushållsassistent med degkrok i 10 minuter.

Täck över bunken och låt jäsa till dubbel storlek (60 min).

Stjälp upp degen på ett bakbord, forma 95g tunga degbollar och lägg på bakplåtspapper. Om de är för kladdiga, knåda in lite mer mjöl i dem. Försök forma bollar och platta ut dem lite lite grann. Kom dock ihåg att de jäser både i sidled och uppåt. Låt bröden jäsa en gång till (ca 30 – 60 min beroende på hur varmt du har det). Spraya bröden med vatten under jäsningen för att hålla ytan fuktig.

Medan bröden jäser andra gången, sätt ugnen på 200 grader och ställ in en stor, ugnsfast form fylld med vatten långt ner. När bröden jäst klart, pensla dem med mjölk, ställ dem mitt i ugnen och grädda ca 12 minuter eller tills de fått lagom färg. Ta ut bröden, lägg dem på en bakduk, spraya med vatten och lägg över ytterligare en bakduk.
När de svalnat så pass att de kan ligga i en plastpåse utan att den smälter lägger du ner dem och försluter påsen. Detta gör att de mjuknar ännu mer.

 

Ångkokt fjällröding på sauterad spenat och vitvinsås

Ett recept som egentligen härstammar från Rhonefloden och dess öringar. Raymond Blanc är pappa till detta Men var tvungen att prova på med en Röding från Slipsikplattån, nära Borgafjäll. Egen fångad givetvis
 
Har ni väl provat detta recept så kommer det att öppna sig en helt ny värld vad gäller fiskrätter.
 
Prep
Köp en hel röding eller flera. Dels får ni chansen att filea och vi behöver ben och rester till såsen. Dock inte huvud och skinn.
Vinet som behövs är av druvan Gewurstraminer. Har provat andra men blivit besviken. Så nu slipper ni prova er fram
 
Detta recept kräver lite känsla så jag kommer inte att ange mått eller enheter överallt.
 
Citronkörvelsmör.
Ta en klick normalsaltat smör och låt bli mjukt. vispa ihop citronsaft och körvel till egen belåtenhet och smak.
 
Såsen:
Bryn Charlottenlök och champinjoner i en kastrull. Använd normalsaltat smör
Samtidigt slå upp 1-3 dl Gewurstraminer i en skållhet kastrull.  låt stå 15-20 sek så att man får bort det vassaste i vinet. Ta avfrån platta
Slå i vinet med charlott och chaminjoner och även fiskrenset. Tillsätt lagom mängd grädde. Låt puttra i ca 15 till 20 min. Om du behöver mer smak kan du använda spadet som blir till vid ångkokningen av fisken. Det ska vara såskaraktär.
Sila av och i in i kastrull
Runda av med lite smör om så behövs. Salta o Peppra vid behov.
 
Fisken:
Använd en traktörpanna.
Måla på citronsmöret på fisken. Den del som ligger uppåt.
Fräs charlott och svamp. ganska rikligt då fisken sedan ska vila på denna bädd.
häll i 1 dl Gewurstraminer och häll på vatten så att det täcker 75% av svamp o charlotten.
Lägg den fileade fisken ovanpå. På med lock. Fisken kommer nu att ångkokas. Tänk på att fisken ska vara mellan 47-55 grader i.
 
Tillbehör:
Sautera rikligt med babyspenat i het stekpanna med smör.
Samtidigt har du blancherat bladpersilja i en kastrull.
Blanda dessa samman. en smula peppar om så behövs
 
Drack som vanligt en Riesling till detta. Det är inte ofta man wowar sig själv. Men i detta fall.