Massimos Filmjölksbröd med lingon

Måste ovilligt erkänna att jag inte har en matassistent. Skulle gärna vilja ha en, så brödbakandet har fått stå tillbaka i mitt matskapande.
 
Nu har jag i alla fall under två veckor tvångsmatat mina grannar med olika recept av filmjölksbröd. Här kommer vinnaren. Original receptet kommer från Markus Aujalay snabba lingonbröd, finns på recept.nu. Hade själv bara rågsikt och vetemjöl, men tycker att det blev riktigt bra. prova själva och avgör.
 
 

 
300 gr Vetemjöl
500 gr Rågsikt
24 gr bikarbonat
7 gr Kummin, 4 gr Anis (mortlat). tänk på att vågarna inte är helt tillförlitliga. Inte min i alla fall. Kör på känsla
10 gr salt
1,8 dl mörk sirap
1 l filmjölk
100 gr lingon frysta.
 
Gör så här:
Ugnen: 160 grader. Har man en gammal som jag, 175 grader.
Blanda alla torra ingredienser
Blanda sedan sirap och filmjölk
Vänd ner lingonen
Häll upp i 2 smorda formar. (Stora). Själv kör jag några minilimpor + 2 mindre stora formar. Så man kan äta på stående fot med lite gott smör och ett glas mjölk.
grädda i mitten av ugne i ca 1 timma eller till brödet inte är kladdigt. 98 grader är tydligen det som gäller). Om du kör mindre formar håll koll på tiden. 25 min för de mindre.
Låt brödet svalna
 
 

Sparriskväll med Norbert Lang på restaurang Oxelblom, Skånegatan

Yes, nu var det dags. Måndagsmorron kl 08.00. Har inte en aning om vad jag ska få göra. Veckan före valde jag ut vinerna till de olika maträtterna. Schloss Reinhartshausen från Rheingau rätt igenom. Och nu ska man få vara med och skapa dessa maträtter.......
 
 
Sparris för hela slanten
 
 
Att laga mad till många kräver en massa förberedning. Ett tag fick jag order om att röra i grytorna, men se för allt i världen till att inte bränna något... Var det den vänstra grytan som var till soppan eller var det den högra. En smula förvirrat ett tag. Den lilla är i alla fall till hollandaise basen
 
 
Under den första dagen choppade vi, kokade, drack lite kaffe, fortsatte med att förbereda sparrispannacotta, laxtartar med 63 ägg med sparrissoppa, vitsparris med ramslökshollandaise och kalvsadel, sparrischutney och goda ostar (köpta) och sparrisglass med inlagda sparrisar och mandelflarn. Jag har inte gjort många flarn i mitt liv, men har inte heller haft sönder många. Dessa är gjorda av skrivande på en brödkavel.
 
En snygg kockrock har man. En gammal kund till mig och jag skulle öppna "En kock och Sommelier" en gång i tiden. Sedan flyttade han (kocken) till Älvkarleby. Nu har jag nytta av den i alla fall. Här Norbert i högsta hugg.
 
 
 
 
Nu till maträtterna.
 
Sparrispannacotta med parmesanflarn, sparris/rödlöksblandning och löjrom.
Till detta en Schloss Reinhartshausen Classic 2010.
 
 
Sparrissoppa med laxtartar och 63 C Ägg. Galet gott...
Schloss Reinhartshausen Schlossberg Erstes Gewächs 2007. Även den galet god.
 
(Ett tips mixa nerr bladspenat för att få till den gröna färgen.)
 
 
Blancherad vitsparris och kalvsadel med Ramslökshollandaise
Schloss Reinhartshausen Spätburgunder (Pinot Noir) 2007
 
(Medans Norbert var och gjorde klar glassen höll jag på med mandelflarnen. Och skulle även hålla koll på grytorna, vilket jag gjorde med glädje. Ett prov av ramslökshollandaisen som gjordes tidigare under dagen, råkade försvinna. I min mage. Har ni någon gång möjlighet gör denna hollandaise, sedan går ni med ett leende resten av dagen.)
 
 
En lite aptitretare. Sparrischutney het av chili med en "Delicie de Bourgogne". En ost gjord på komjölk. Samt ett hemmagjort knäckeflarn.
Nu smygstartade vi med Schloss Reinhartshausen Erbacher Schlossberg Auslese 2005 inför desserten.
 
PAUS...........
 
Under kvällen var Norbert och jag ute i matsalen och presenterade maträtter (Norbert) och vin (Jag). En fantastisk upplevelse att få så mycket beröm för helheten. Dock ska nog sägas att det var Norberts mat gästerna kom för. Jag la bara lilla pricken över i:et. :)
 
Och nu Grande finale. Chokladfjäril med jordgubbscoulis toppad med inlagd sparris och sparrisglas samt ett skyddande mandelflarnshölje.
Den som sparade lite vin från osten, fick nu dubbel glädje. Jag uppmanade alla till detta så jag hoppas det inte var någon utan.
 
 
Här lite bilder på att jag verkligen fick vara med.
 
Om det är någon som vill veta recepten. Då får ni höra av er. Ha en trevlig kväll.
 
/Massimo