Bacchus bröder

Ja, så var det dags för ännu en vinprovning med ett av vinprovargängen. I fredags var två kompisar och jag värdar för händelsen. Som vanligt en rad mycket goda viner och mat. Till den vita flighten bjöds det på lättrimmad lax och jordärtkockssoppa med dillolja. Till den röda flighten blev det 24 timmars souvide lammstek från fjällbete och smörstekt potatis samt parmesancremé. Nedan ser ni vilka viner som provades.
 
 
 
 
 
Taggar: vin, vinprovning;

På G

Det finns få svampar som osar den lyx som tryffel gör. Den säregna doften och smaken för en till en annan dimension. Men jag tycker ändå att den ska användas med förstånd. Ett komplement av smak och doft. Inte ta över allt. Det är lätt att "lyxa" till det och riva tryffel i högar. Men är det man vill? eller ska rättens alla delar få utrycka sig? För mig är "lagom" bäst. Men så är man ju svensk också. Här kommer tre olika rätter som egentligen inte är speciellt lyxiga i sig. men med tryffeln får en ny innebörd. Tryffeln jag köper kommer från Gotland och är en Perigordtryffel eller även kallad Bourgognetryffel.
 
En enkel äggröra på ett rostat bröd eller ett solrosbröd. Förföriskt gott som aptitretare.
 
Paslternackssoppa med friterad palsternackschips och tryffelbling.
 
Smörstekt trattkantarell och västerbottenostfylld ravioli, knaperstekt prosciutto från Toscana och brynt smör. Tryffel. Sedan lite strössel av mitt salladslökspulver bara för.
 
Inga recept på dessa, då de är väldigt okomplicerade och lätta att göra.
 
Arrivederci
 
Massimo
Taggar: ravioli, tryffel, äggröra;

På G

Hade några kilo morötter som behövde lite uppmärksamhet. Passade på att göra min morotskaka som finns här recept här i bloggen. Försökte mig även på att göra rullbar gele och pulver. Samt torkade moröttsflingor. Allt var inte supergott, men bra att testa på, för framtiden. Morotskakan försvann snabbt och flingorna ska jag pröva med annan torkad mat. För att göra supersmarrig vandringsmat.
 
 
 
Liksom förra året fick jag några kilo kvitten att göra någonting med. Årets kvittenmarmelad blev två kilo. Undrar hur många kilo Saint Agur det behövs för att det ska bli rätt proportioner? Receptet på marmeladen finns i bloggen.
 
 
Ofta till lunch gör jag något snabbt som är mättande och gott. Att slanta lite färsk chorizo och steka och sedan tillsammans med grädde. Gör denna pasta till en fettbomb. Men det är gott. det behövs inget recept till detta. Det är bara att köra.
 
 
Igår söndag frestade jag på att göra plats i frysen. Och jag hittade någrta lamminnerfiléer. Hederlig potatispuré uppiffad med Västerbottenost och en härligt gräddig trattkantarellsås. Använd mycket smör och grädde. :)
 
 
 
Nu till veckan är det Food and Wine-mässan på Älvsjö. Givetvis kommer jag att besöka och antagligen köpa något oumbärligt till köket. En och annat gott vin ska man också hinna med.
Taggar: chorizo, kvittemarmelad, kvitten, marmelad, morotskaka, pasta;