London Wine Fair

Äntligen den sista mässan. Mitt besök i London var inte att hitta nya producenter utan mer att underhålla och besöka vår Chianti producent. Tenuta di RIseccoli och Giroud vins från Schweiz. Men som vanligt stöter man på fantastiska människor och deras viner. Jag kommer inte att avslöja idag i och med att inget avtal är skrivet. Det roliga med London är att du får prova viner som långt mer håller en högre prislapp och i många fall kvalitet. Här är det inte många BiB i båsen. Kanske är Londonborna lite mer kräsna och kvalitetsmedvetna?
image37
Benoit från Riseccoli och Richard Craig, deras engelska importör.

Richard hade vänligheten att låta mig bo i hans hus. Ett sådant traditionellt tvåvåningshus med ett rum på varje plan. Richard håller just nu på att läsa till Master of Wine. Kan man vara mer fantatisk än en själv??

Innan Facile & Co sålde Vodkan Pinky hade vi distributionsavtalet i Sverige. Om vi hade använt oss av samma reklam som engelsmännen gör nu, hade vi fått hela kvinnosaksetablisemanget på oss.
image38
Det drar i alla fall blickarna åt sig...

Som vanligt blir det en Wine Makers dinner. Denna gång bjöd Riseccoli in oss på Restaurag L i centrala London.
Chianti Classico 2005, Riserva 2001 och 2003 samt supertoscanaren Saeculum 2001. Inte nog med det en producent från Macon ( ej namngivet) med två fantastiska Chardonnayer. En ekad och en oekad. Lite dessertvin Ballerin från Valais i Schweiz och Facilepunsch. Vem vet engelsmännen och Schweizarna tyckte om vår nationalklenod.
image39
Mannen till höger om mig. Laurant, bror till Benoit.

Tillbaks till mässan. Sista dagen gick åt till att prova viner man aldrig skulle få chansen till att prova.
Det blev Uruguay, Serbien, Moldavien, Kina och Indien.

image40

Kanske inga viner våra svenska journalister skulle offra bläck på, men vem vet. I mitt tycke blaskiga och smaklösa som en del BiB.

Övrigt.
London är fantastiskt om man tycker om kokböcker. Jag råkade hitta en italiensk givetvis. "Made in Italy. Food and Stories" av Giorgio Locatelli. Väl värt sitt pris på 15 pund.


Nu blir det inte fler mässor på ett tag. Besök gärna Gute Vingård i sommar, så möter du mig och givetvis Lauri med familj. Jag kan rekommendera lammsmäckar.

/Massimo

Vilka viner!

Ibland har man tur och får möjlighet att uppleva vinprovningar få förunnat. I går kväll bjöd QV vin till en exeptionell provning på vinkällaren Grappe. Jurij från Poggio Scalette hade en vertikalprovning med sitt vin Carbonaione från 1992 till 2005.

Jag var i himmelriket.. MIn absoluta favorit är och kommer för alltid att vara 1999.
Jurij träffade jag redan 2003 när jag jobbade i Greve in Chianti. Min kompis Riccardo tog med mig på en provning, hemma hos, en frosbiten februaridag. Då provade vi några av hans andra viner, vilka också håller en mycket hög klass.


image32
Koncentration...
image33

Om du har tur att få tag på någon Carbonaione.. Köp den. 380 kr på systemet.

När vi gick hem, stötte vi på Johan Magnusson som har öppnat en ny vinkällare på Grevgatan.
Givetvis en liten rundvandring i lokalen. En stor kontrast till Grappes mer rustika källaratmosfär, men jag tror att Johans ultramoderna anläggning håller en högre klass. Framförallt för lagring av vinerna.
image35

image36
Johan hamnade få sniskan. Har fortfarande inte lärt mig hur man vänder bilderna.

Nästa inlägg kommer från London Wine Fair

Det första vinet på SB

Tänk att det ska vara så svårt att komma in på SB. Efter många månader var det äntligen dags. Lansering av vårt första vin på bolaget. Vilken antiklimax.. Jaha den står där på hyllan. Och...
Det slår högre att träffa restauranger och deras kunder när något av våra viner får stå värd för någon del av middagen. Eller att vara till hjälp att ordna ett vin till någon på privatimport som tålmodigt väntat i två månader.

Men jag ska inte sticka under stol med att jag är stolt att få företräda Schloss Reinhartshausen här i Sverige. På relativt kort tid har vi byggt deras varumärke som kvalitetsvin. Idag finns något eller flera av deras viner på sveriges förnämsta restauranger och Hotel.
De som sist bestämmer och värderar är våra kunder och kunders kunder. Och dom går ju på bolaget.

Här en liten bild som förevigar detta inträde hos monopolet. Hoppas att det inte var olagligt att fota. Har inte läst den delen av manualen.
image31
Det är den lilla flaskan till höger med blå etikett.