Halstrad röding med Västerbottenrisoni

Undra hur många varianter av denna rätt jag gjort. Det tycks vara oändlig och man tar vad man har för dagen. MIn favoritfisk är röding alla kategorier. Allra bäst avnjutes den upp på en fjällplatå helt färsk och tillagad i stormköket och är vädret bra är det en bonus. Här en inspirationsbild från årets vandring och fiske. Nu var inte vädret så här bra mer än några timmar, så snacka om man njöt av denna vy.
 
 
 
Recept:
 
1 Rödingfilé/person
torkade tomater
Inlagd fänkål
Gräslök
Risoni
Västerbottenost
Grädde
Grönsaksbuljong
Citron
Smör
Salt
Peppar.
 
Gör så här: Givetvis är det allra roligast om man fångat fisken själv. Den smakar liksom bättre. Annars finns det alldeles okej fångad. Kolla bara att ögonen på fisken är klara. Vilket visar på att den är färsk. Filéa fisken, byxa bort eventuella ben. Låt skinnet vara kvar. Frys in renset utan huvud för framtida fonder.
 
Koka Risonin i saltat vatten i 10,5 minuter. Häll av och skölj med kallt vatten så att kokningen avstannar. Ta en mindre kastrull och häll i grädde och buljong. Tänk på att det inte behövs så mycket vätska för Risonin ska på slutet vara som en Risotto i karaktär. Koka upp grädde och buljong och puttra i ca 15 minuter. Ta nu Risonin och häll tillbaks i den kastrull ni kokade i. Blanda i finhackad torkade tomater. Häll på gräddbuljongen lite i taget, värm på försiktigt. När ni fått önskad konsistens.
Värm en stekpanna het. Salta och peppra fisken och stek. Ca 1,5 minut på skinnsidan. Ni kan vända till köttsidan max 30 sekunder. Ta ur fisken från panna.
 
Riv västerbotten ost i Risonin till önskad smak och svsluta med lite smör. Jag tror inte du behöver salta så mycket. Däremot lite peppar.
 
Smält smör eller bryn smör under tiden. Nu servera med inlagd fänkål och finhackad gräslök
 
Enkelt och så underbart.
 
/Massimo
 

Ratatouille Cannelloni

Allt är inte grädde och härligt smöriga såser. Ibland håller jag mig faktiskt på den slanska linjen . Som det här påhittade receptet. Som alltid är det din egen kreativitet som sätter gränser. Här en liten fingervisning om vad en Cannelloni kan innehålla.
 
 
 
Recept.
Färdiga Cannelloni ruller. Eller gör dom själv om tid finnes
Zucchini
Paprika
Körsbärstomater
Plommontomater på burk. Hela
Purjolök
Gullök
Vitlök
Chili
Basilika
Timjan
Salt
Peppar
olivolja
vitvinsvinäger
rörsocker
Parmesan
 
Gör så här: Hacka gullök, purjolök och vitlök. Fräs i panna till fin färg. Häll i hackad paprika. Puttra i ca tio minuter till att paprika fortfarande har crunch. Häll i hackad zucchini. Puttra i några minuter. Häll i hackad körsbärstomat. Krydda med lite timjan. salt och pepper.
 
Tomatsåsen: Mixa plommontomaterna i mixer. Häll i kastrull. Tillsätt vitvinsvinäger enligt egen smak. Häll i en gnutta rörsocker. Salta och peppra. I slutet strimla i basilika efter tycke.
 
Sätt ugnen på 220 grader. Olja in en plått eller kärl. Fyll Cannellonis med grönsaksröran (ratatouille) i rören. Man klarar lätt 5 st per person. Till sist häll på tomatsåsen och riv parmesan över allt. Ca 20-25 minuter tar det.
 
Smaklig spis
 
/Massimo

Morotskaka

När jag öppnade kylskåpet under kvällen, såg jag att morötterna hade ställt sig på rad och ville ut. Och dessutom utan fallskärm. Hmmm. Jag kände mig då nödgad att göra något som skulle ställa allt till rätta. Och jag är såå hungrig. Nu kanske man inte ska följa allt jag säger och äta en morotskaka istället för riktig mat. Jag åt faktiskt en caprese innan. Här kommer en naken morotskaka, men man kan göra vad man vill med den. Men jag tycker nog att den ska få sjunga ut sina smaker utan toppings och annat strunt.
 
 
Recept:
4 dl finrivna morötter
2,5 dl rapsolja
3 ägg
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
0,5 tsk salt
1 tsk kanel
 
Gör så här: Sätt ugnen på 200 grader. Vispa socker och olja till skumliknande. Häll i morötterna och sedan äggen ett i taget. Häll i de torra ingredienserna och blanda till fin smet. Smöra och bröda en löstagsbar form. Ja in i ugnen och grädda ca 35 minuter. Tänk på att kakan ska ha en innertemperatur på 98 grader. Eller enklare det får inte vara kladdigt när du tar ut stickan. de som vill ha någon form av topping eller annat får göra det. Själv äter ja den som den är.
 
Ha en trevlig kväll
 
/Massimo