Halstrad röding med Västerbottenrisoni

Undra hur många varianter av denna rätt jag gjort. Det tycks vara oändlig och man tar vad man har för dagen. MIn favoritfisk är röding alla kategorier. Allra bäst avnjutes den upp på en fjällplatå helt färsk och tillagad i stormköket och är vädret bra är det en bonus. Här en inspirationsbild från årets vandring och fiske. Nu var inte vädret så här bra mer än några timmar, så snacka om man njöt av denna vy.
 
 
 
Recept:
 
1 Rödingfilé/person
torkade tomater
Inlagd fänkål
Gräslök
Risoni
Västerbottenost
Grädde
Grönsaksbuljong
Citron
Smör
Salt
Peppar.
 
Gör så här: Givetvis är det allra roligast om man fångat fisken själv. Den smakar liksom bättre. Annars finns det alldeles okej fångad. Kolla bara att ögonen på fisken är klara. Vilket visar på att den är färsk. Filéa fisken, byxa bort eventuella ben. Låt skinnet vara kvar. Frys in renset utan huvud för framtida fonder.
 
Koka Risonin i saltat vatten i 10,5 minuter. Häll av och skölj med kallt vatten så att kokningen avstannar. Ta en mindre kastrull och häll i grädde och buljong. Tänk på att det inte behövs så mycket vätska för Risonin ska på slutet vara som en Risotto i karaktär. Koka upp grädde och buljong och puttra i ca 15 minuter. Ta nu Risonin och häll tillbaks i den kastrull ni kokade i. Blanda i finhackad torkade tomater. Häll på gräddbuljongen lite i taget, värm på försiktigt. När ni fått önskad konsistens.
Värm en stekpanna het. Salta och peppra fisken och stek. Ca 1,5 minut på skinnsidan. Ni kan vända till köttsidan max 30 sekunder. Ta ur fisken från panna.
 
Riv västerbotten ost i Risonin till önskad smak och svsluta med lite smör. Jag tror inte du behöver salta så mycket. Däremot lite peppar.
 
Smält smör eller bryn smör under tiden. Nu servera med inlagd fänkål och finhackad gräslök
 
Enkelt och så underbart.
 
/Massimo
 

Kommentera inlägget här :