Ostdessert a la Saint Agur

Väldigt ofta får jag ideer från TV-program eller bilder från Instagram. I detta fall från Mastercheff Australia. Hittade receptet, men insåg snart att jag måste göra om det. Fördelen med ett komplicerat recept är att du kan göra det mesta redan innan. Vilket gör att du inte behöver jobba ihjäl dig till själva middagen. Upplägget på bilden är inte det bästa utan jag kommer att modifiera det i framtiden. Så detta recept är en kombo från fyra olika recept och är väldigt nöjd över att lyckat så pass bra. Håll i er för ostdessert 1.0. Även Sherryn Oloroso, är en stor smakbärare i detta recept.  Ett nytt upplägg kommer på mitt instagram under veckan , ilmassimo_swe.
 
Recept. Glass.
390 ml 3% mjölk
90 ml 40% grädde
90 g glykos
3 äggulor
120 g strösocker
80 ml Oloroso sherry.
 
Gör så här: Blanda mjölk, grädde, socker och glykos. Vispa tills allt löst sig. Lägg i äggulor och under vispning på värme till 84 grader. Häll sedan in i en bunke som står i isbad eller liknande. Vispa så att det inte blir äggröra. Låt stå kylt. Tillsätt oloroson. Häll ner i glassmaskin tills klart.
 
Saint Agur creme
100 g Saint Agur
50-70 ml gräddfil
Salt
Peppar
 
Gör så här: Blanda ihop till en slätt smet i blender. SMAKA AV. Ställ in i kylen i spritspåse innan upplägg. Lätt eller hur.
 
Recept Honungsflarn:
75 g smör
120 g strösocker
65 ml honung
60 g vetemjöl
1 äggvita
1/2 tsk kanel
Peppar
 
Gör så här:
Sätt ugnen på 180 grader. Blanda smör, socker, hoonung, vetemjöl och kryddor i en matberedare. När allt blandats väl. Tillsätt äggvitan och blanda ihop. Smeta ut på bakpapper eller silkmatta i ett tunnt lager. Grädda tills du fått en gyllenbrun färg. Vill du göra rundlar eller rektangulärer måste du vara snabb med kniv eller andra former innan det stelnar.
 
Recept Valnötssand:
100 g valnötter
175 g vetemjöl
85 g smör
85 g muscuvadosocker
Flingsalt
 
Gör så här: Sätt ugnen på 220 grader. Rosta valnötterna i en torr stekpanna. Ta hälften och mixa fint i en blender/mixer. Tillsätt resten av ingredienserna. Den sista hälften av valnötterna hackar du i bitar enligt eget huvud. blanda ihop allt och låt rostas i ugnen. När den blivit gyllengrun. Ta ut och sprinkla flingsalt. Tänk på att inte ta för mycket.
 
Fikon
3 fikonhalvor per person
smör
Oloroso
strösocker
 
Gör så här: Ta en stekpanna och tillsätt smör. Lägg i fikonhalvor med skinnsidan nedåt. Tillsätt en skvätt socker för karamellisering. Här är det viktigt att fikonen blir "stekta" så att dom är mjuka och fina. Tillsätt tillslut en gnutta oloroso över allt i pannan.
 
Nu är det upplägget/monteringen. Och jag tror säkert du kommer fram till ett snyggare upplägg än detta.
Jag kan säga att bara glassen är värd att äta ensam.
 
Lycka till
 
/Massimo
 
 
 
Taggar: dessert, oloroso, ost, saint agur;

Kommentera inlägget här :